Izobraževanje

Izvajanje študijskih programov v tujem jeziku velja že sedaj

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pojasnjujejo, da je dikcija v 8. členu predlagane novele zakona o visokem šolstvu glede izvajanja programa v tujem jeziku na univerzah, ki jo problematizirata Boris A. Novak in Dean Komel, povsem enaka dikciji v sedaj veljavnem zakonu o visokem šolstvu.

Besedilo 8. člena predlagane novele zakona o visokem šolstvu pravi, da visokošolski zavodi lahko v tujem jeziku izvajajo študijske programe, če se ti programi vzporedno izvajajo tudi v slovenskem jeziku. To pa je po navedbah ministrstva povsem enako dikciji v sedanjem zakonu.

Delovna skupina, ki pripravlja predlog novele zakona o visokem šolstvu, je na zadnji seji sicer obravnavala tudi predlog 8. člena zakona. “Dogovorjeno je bilo, da je učni jezik na slovenskih visokošolskih zavodih slovenski. Visokošolski zavodi lahko v tujem jeziku izvajajo tudi študijske programe. Študijski programi, ki se vzporedno izvajajo tudi v slovenskem jeziku,” so za STA navedli na ministrstvu.

Tako se ta alineja po zapisu ministrstva bistveno ne razlikuje od obstoječe alineje, ki določa, da se lahko v tujem jeziku izvajajo “študijski programi, če se ti programi na visokošolskem zavodu izvajajo tudi v slovenskem jeziku”.

Predlog visokošolskega zakona bo šel v nadaljnjo obravnavo po uskladitvi na delovni skupini predvidoma konec septembra, so navedli. Kot so poudarili, je dogovorjeno tudi, da se bo ministrstvo v vmesnem času uskladilo z različnimi deležniki, tudi s predstavniki Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Prav tako se, “v skrbi za slovenski jezik”, usklajujejo tudi z ministrstvom za kulturo, so še dodali na ministrstvu.

Visokošolska učitelja Boris A. Novak in Dean Komel sta v petek v protestnem pismu vladi in drugim državnim ustanovam. Opozorila na po njunem mnenju sporno uvajanje angleščine kot učnega jezika na slovenske univerze. V predlogu novele zakona o visokem šolstvu. Zanima ju, zakaj bi podvajali pouk še v tujem jeziku in zakaj bi ga financirali iz proračuna.

 

 STA
 arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button