Trivia night – »Moja Slovenija«: Narodna zavest

Trivia night – »Moja Slovenija«: Narodna zavest

Kateri slovenski pesnik v eni najbolj znanih slovenskih domovinskih pesmi opeva bistro, hči planin , katere tek je živ in je legák ko hod deklet s planine?
V ozadjo bomo slišali skladbo znane slovenske rock skupine, ki govori o bujenju za poseben praznik. Zanima nas ime skupine in kateri praznik obeležujemo na dan, ki ga skupina opeva?

Pred uvedbo evra smo pri nas imeli denarno valuto tolar. Na sliki lahko vidimo zadnji strani bankovcev 10 in za 10000 tolarjev. Kateri osebnost sta bili upodobljeni na teh dveh bankovcih?
slo narodna zavest slika 23
Na posnetku bomo slišali znan Avsenikov napev, ki opeva slovenski alpsi biser, kamor se konec marca vsako leto zgrinja na desettisoče navijačev. Katero dolino, simbol slovenstva v severozahodnem delu Julijskih Alp iščemo. 

Na ta dan smo sprejeli temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. Ta datum je postal tudi slovenski praznik, dan državnosti. O katerem datumu, pomembnem za slovenski narod (vključno z letnico) sprašujemo?
V Sloveniji so od osamosvojitve naprej bili izvoljeni 4 različni predsedniki. Kateri izmed predsednikov je bil izvoljen kot prvi?
Občine v Republiki Sloveniji ureja Zakon o lokalni samoupravi. Slovenija je upravno razdeljena na 212 občin. Koliko izmed 212 občin jih ima status mestne občine?
France Prešeren danes velja za največjega slovenskega pesnika. Del njegove pesmi Zdravljica, napisane leta 1844, je besedilo naše državne himne. Na obletnico njegove smrti pa praznujemo osrednji državni kulturni praznik. Zanima nas katera kitica Zdravljice je naša himna? 
Katera »pustna šema v kožuhu, z zvonci okrog pasu in posebnim pokrivalom« po ljudskem izročilu s poskakovanjem in hudim truščem (zvonjenjem) iz dežele odganjajo zimo in zlo, vanjo pa kliče pomlad ter dobro letino?
Želja, da bi Slovenija postala članica EU-ja, je bila izražena že ob osamosvojitvi leta 1991. To nam je v prihodnjih letih uspelo, saj že kar nekaj let spadamo med članice Evropske unije. Zanima nas katerega leta smo vstopili v Evropsko unijo?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close