Priložnosti

Med počitnicami izberi prostovoljno delo

Prostovoljstvo bistveno prispeva k socialnemu razvoju mladih in njihovi osebnostni rasti. S tem krepiš solidarnost in empatijo, obenem pa pridobivaš dragocene izkušnje in gradiš svoj sistem vrednot, zato pobrskaj po spletu in izberi prostovoljsko aktivnost doma ali pa po svetu.

Po podatkih Ministrstva za javno upravo za leto 2017 je v starostni skupni od 18. do 30. leta starosti, delovalo 51.609 prostovoljcev oziroma 17,72 % vseh prostovoljcev, v starostni skupini do 18. leta pa 36.037 mladih prostovoljcev, kar predstavlja 12,37 % vseh prostovoljcev. Skupno mladi predstavljajo kar 30 % vseh prostovoljcev. Dolgi dnevi in kratke noči kar vabijo k odkrivanju prostovoljskih možnosti.

Skupno mladi predstavljajo kar 30 % vseh prostovoljcev.

Za lažjo orientacijo so pri Slovenski filantropiji izdali dva nova kataloga poletnih prostovoljskih aktivnosti, eden zajema celotno Slovenijo, drugi pa območje Ljubljane. Kataloga ponujata pestro zbirko priložnosti za zanimive počitnice. Prostovoljstvo ni samo pomoč nekomu, ki jo potrebuje, ampak priložnost za nabiranje izkušenj, raziskovanje poklicev, spoznavanje novih ljudi, nepozabna prijateljstva – skratka, naložba v prihodnost.

Znak Mladim prostovoljcem prijazna organizacija

Znak Mladim prijazna organizacija pomeni, da prostovoljske organizacije s tem nazivom omogočajo dela tudi mladoletnim prostovoljcem in da v skladu z zakonodajo poskrbijo za mentorsko podporo za mlade, ki še niso dopolnili 18 let. Zdaj lahko mladoletni zase poiščejo primerno delo v Katalogu poletnih prostovoljskih aktivnosti za mlade.

Zakonu o prostovoljstvu je v 13. členu zapisano: “Otroci do dopolnjenega 15. leta lahko opravljajo samo tisto prostovoljno delo, ki prispeva k njihovi vzgoji in osebnostnemu razvoju ter ne ogroža njihovega zdravja, razvoja ali jih ovira pri izpolnjevanju šolskih obveznosti in samo pod vodstvom mentorja ali mentorice. Mladoletne osebe in osebe, ki jim je delno ali v celoti odvzeta poslovna sposobnost lahko opravljajo samo tisto prostovoljno delo, ki je primerno njihovi starosti in psihofizičnim zmožnostim in samo pod nadzorom mentorja.”

Organizacije znak pridobijo s podpisom izjave. Iskalnik organizacij na strani www.prostovoljstvo.org omogoča vpogled v seznam organizacij, ki so znak pridobile. Seveda pa je za mlade nad 18 let na voljo veliko različnih prostovoljskih del, tudi takšnih, ki niso posebej označene z tem znakom. Dela se vsakodnevno objavljajo na posredovalnici prostovoljskih del.

Mednarodno prostovoljstvo

Prostovoljstvo ne pozna meja – možnosti in priložnosti čakajo tudi v tujini. Program Woofing omogoča prostovoljcem, da za izbrano časovno obdobje opravljalo prostovoljno delo na ekoloških kmetijah po vsem svetu. Priložnosti ponuja tudi Workaway, kjer različne organizacije in zasebni gostitelji iz vsega sveta ponujajo možnosti za prostovoljno delo.

Atraktivne in aktivne prostovoljske možnosti nudi tudi Zavod Voluntariat. Mladi se lahko prijavijo na različne projekte, in sicer kratkoročne mednarodne tabore ali dolgoročne programe. Večina taborov traja od enega do treh tednov in se izvaja večinoma v poletnih mesecih. Kar nekaj zanimivih projektov pa se najde tudi v preostalih letnih časih. Pobuda EU Aid Volunteer pa združuje prostovoljce iz različnih držav, da skupaj sodelujejo na humanitarnih projektih po vsem svetu. Cilj pobude je okrepitev zmožnosti Evropske unije ponuditi humanitarno pomoč.

 

 mlad.si
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button