Tehnologija

Bankman-Fried, ki je ustanovil kriptoborzo FTX, se je izrekel za nedolžnega

Ustanovitelj bankrotirane kriptoborze FTX Sam Bankman-Fried je v torek na sodišču zavrnil vse obtožbe iz dopolnjene obtožnice, med njimi tudi, da je 100 milijonov dolarjev, nezakonito odvzetih strankam FTX, namenil za podkupnine politikov v Washingtonu.

Sam Bankman-Fried je glede na zadnjo dopolnjeno obtožnico obtožen sedmih kaznivih dejanj, med drugim zarote, pranja denarja in goljufije. 31-letnik se je v torek na sodišču izrekel za nedolžnega.

Bankman-Fried je sicer zadnja dva tedna vnovič v priporu, potem ko je bil lani po aretaciji proti plačilu 250 milijonov dolarjev varščine izpuščen v hišni pripor. Ameriški zvezni sodnik v New Yorku Lewis Kaplan se je za ta ukrep odločil zaradi novega poskusa vplivanja na priče.

Tožilstvo je v zahtevi za preklic varščine Bankmanu-Friedu med drugim navedlo, da je medijem posredoval informacije iz zasebnega dnevnika svoje nekdanje zaročenke Caroline Ellison. Ta je decembra lani kot soobtoženka priznala krivdo in se dogovorila s tožilstvom za sodelovanje v zameno za nižjo kazen. Tožilstvo je ocenilo, da gre za poskus ustrahovanja priče, sodnik pa se je s tem strinjal.

Odvetniki pravijo, da ima Bankman-Fried v priporu težave s pridobivanjem predpisanih zdravil, prav tako mu niso zagotovili veganske prehrane.

Aretirali so ga, ker si je prilastil pologe strank na FTX

Bankmana-Frieda so lani aretirali na Bahamih na podlagi ameriške tiralice, in sicer po obtožnici, da je prevaral vlagatelje in si prilastil pologe strank na FTX.

Leta 2019 ustanovljeni FTX je hitro postal ena največjih svetovnih borz za digitalne valute, v začetku novembra pa je nenadoma propadla. Stranke so namreč zaradi poročil o vprašljivosti finančnih potez množično umaknile vloge.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button