BivanjeSpekter

Garsonjera ali enosobno stanovanje?

Nekateri ljudje želijo živeti s sostanovalci od trenutka, ko se preselijo v svoje študentsko stanovanje, pa vse dokler se leta kasneje ne preselijo drugam s svojim partnerjem. Drugi so nad idejo manj navdušeni. Raje živijo sami, skrbi jih, da bi bil njihov sostanovalec preglasen, nemaren ali kako drugače naporen.

Če se najdete v slednjem opisu, je morda bolje, da poiščete stanovanje samo zase. Vendar ta odločitev prinese novo težavo. Kaj izbrati? Verjetno se ne boste odločili za najem večsobnega stanovanja, tako da ste postavljeni pred izbiro med enosobnim stanovanjem in garsonjero.

Tako garsonjera kot enosobno stanovanje imata svoje prednosti in slabosti, zato je izbira med enim in drugim zelo subjektivna. Kakorkoli, če ste pripravljeni na samostojno življenje, je tukaj nekaj nasvetov, ki jih je dobro upoštevati pred izbiro.

Cena

Za večino je najbolj očiten faktor pri izbiri. Po svetu načeloma velja, da so garsonjere cenejše kot enosobna stanovanja. To je seveda zelo odvisno od lokacije, lahko se zgodi tudi obratno. Pri nas so cene obeh tipov stanovanj dokaj podobne in ne odstopajo bistveno. Maksimalne razlike, ki se pojavljajo, večinoma ne presegajo razlike 50 evrov več na mesec za enosobno stanovanje. Ta razlike ni tako velika, če upoštevate dodaten prostor in opremo, ki jo boste morda dobili v enosobnem stanovanju. Če je cena res ključni dejavnik, je mogoče vseeno bolje, da iščete garsonjero.

Tloris

Še en očiten dejavnik, po katerem se razlikujeta tipa stanovanj, je stil tlorisa. Garsonjere navadno ponujajo enoten prostor za vse prostore, ki so običajno ločeni. To pomeni, da boste spali, kuhali, jedli in študirali v istem prostoru. Ločene so samo sanitarije.

Enosobno stanovanje ponuja ločene prostore. Ločena je vsaj ena soba, lahko pa tudi kuhinja. Mogoče boste našli tudi stanovanja, ki niso ne eno ne drugo. Torej, če imate raje bolj odprt tip stanovanja, se odločite za garsonjero, če imate raje ločene prostore, pa za enosobno stanovanje.

Velikost

Morda boste ugotovili, da so lahko mnoge garsonjere večje od enosobnih stanovanj. Bolje je, da velikost ni vaš prvi dejavnik pri izbiri. Enosobna stanovanja imajo navadno več pohištva že zaradi ločenih bivalnih prostorov, kar pomeni več prostora za shranjevanje, ampak tudi bolj zasičen prostor. Če se slučajno selite iz večsobnega stanovanja s sostanovalcem, v katerem ste bili navajeni samo na posteljo, stol z mizo in omaro, in nimate potrebe po dosti večji količini dodatnih elementov, je garsonjera odlična izbira, saj enoten volumen ustvarja občutek večje prostornosti. Če želite bolj strnjene prostore, se odločite za enosobno stanovanje.

Socialno življenje

Če ste družabna oseba, po srcu gostitelj, garsonjera morda ni najboljša izbira. Omejujejo lahko vašo možnost organiziranja družabnih dogodkov, ker ne ločujejo “privatnega od javnega”, razen če vas ne moti, da imate vse zasebne predmete izpostavljene pogledom in da ljudje posedajo po vaši postelji. Torej, v primeru obiskov so garsonjere v osnovi manj zasebne kot enosobna stanovanja.

Prostori za shranjevanje

Kot že omenjeno imajo enosobna stanovanja navadno več prostora kot garsonjere, čeprav to ne drži vedno. V praksi so stvari mnogokrat drugačne kot v teoriji. Nekatere garsonjere vam bodo ponudile več prostora za shranjevanje kot kakšno enosobno stanovanje.

V splošnem je pametneje iskati enosobno stanovanje, če boste potrebovali dosti prostora za shranjevanje. Že samo večja količina predelnih sten omogoči več lokacij, na katere je mogoče postaviti omare ali dodatne police.

Kako se odločiti?

Najbolje je, da naredite prednostno lestvico svojih potreb in se nato odločite za tip stanovanja, saj boste tako bolje videli, kaj potrebujete ali želite. Stanovanja se med seboj zelo razlikujejo, zato je verjetno, da boste našli tudi kakšno hibridno kombinacijo garsonjere in enosobnega stanovanja.

Če imate namen iskati stanovanje, preverite razpoložljivost garsonjer in enosobnih stanovanj, ne glede na to, ali ste se že vnaprej odloči za eno izmed obojega. Tako boste dobili boljši občutek, kaj vsak tip stanovanja dejansko ponuja na lokaciji, na katero se nameravate seliti. Mogoče boste našli kaj, kar vam bo všeč, pa čeprav se ne sklada z vašo trenutno vizijo.

 

Filip Jakob Fras
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button