Kulsko

Trajnostna darila, ki jih lahko sam pripraviš do božiča

Približuje se čas božičnega in novoletnega obdarovanja, ki je v naši potrošniški družbi za marsikoga, iz različnih razlogov, tudi finančnih, lahko zelo stresno, poleg tega pa z ustvarjanjem odvečnih odpadkov in potrošnega materiala negativno vpliva tudi na naše okolje. V uredništvu Mlad.si so zato pripravili nekaj idej za trajnostna darila in darila, ki jih lahko izdelamo sami doma. Ne pozabimo pa, da je mnogokrat najlepše darilo, ki ga lahko nekomu podarimo, svoj čas, družba in pozornost.

Dobro premišljena darila

Preden kupimo ali izdelamo darilo se vprašajmo, kaj oseba, ki jo bomo obdarili, potrebuje, kakšni so njeni hobiji, kaj ji je všeč in kaj pogosto uporablja. Ne želimo si namreč ustvarjati novih lovilcev praha ali potencialnih odpadkov. Že med letom bodimo pozorni, če nam ta oseba pokaže ali pove o nečem, kar si želi, in si to zabeležimo za pozneje.

Sicer pa so zelo uporabni tudi seznami želja. V družini ali med prijatelji se dogovorite, da vzpostavite fizični ali spletni seznam želja, na katerega vsak zapiše, kaj potrebuje ali si želi. Na tak način bo darilo še vedno presenečenje, saj obdarovanec ne bo vedel, kaj iz seznama mu boste podarili.

Ideje za darila, ki jih lahko izdelamo sami

Kuponi dobrih dejanj

Ustvari knjižico s kuponi dobrih dejanj, ki vključujejo različne usluge, ki jih obdarovanec izkoristi s kuponom. Na primer: kupon za kuhanje kosila ali večerje, kupon za masažo, kupon za skupen sprehod, kupon za razna gospodinjska opravila, kupon za skupno igranje družabnih iger …

Vroča čokolada, piškoti, granola v kozarcu …

Če imaš doma shranjene steklene kozarce za vlaganje od marmelad, kislih kumaric in podobno jih lahko napolniš s suhimi sestavinami za izdelavo vroče čokolade z okusom, piškotov in domače granole. Na spletu najdeš veliko različnih receptov za izdelavo tovrstnega darila.

Domači pesto, zeliščna sol …

Podobno lahko, če si kulinarično navdahnjen_a, v domači kuhinji ustvariš tudi manj sladka darila – različne peste, omake, zeliščne soli in zeliščne mešanice. Pri prvih bodi pozoren_a na to, ali morajo biti do obdarovanja v hladilniku.

darila, sivkine kopalne bombice, darilo, nasvet, youtubu
Premišljeno darilo bo najbolj razveselilo obdarovanca.
10Domače milo, kopalna sol, šumeča bombica za penečo kopel, dišeče sveče …

Sam_a lahko doma ustvariš tudi izdelke, ki pričarajo pravi domači spa. Preden nekomu podariš kopalno sol ali šumečo bombico za penečo kopel pa je dobro preveriti, če ima oseba doma kopalno kad. Sestavin za izdelavo omenjenih izdelkov ni težko najti, postopke za izdelavo pa najdeš na spletu.

Album s fotografijami

Če smo imeli včasih doma veliko (družinskih) albumov, sedaj le redko razvijamo slike, ki jih večinoma hranimo samo na telefonu. Razvij nekaj fotografij skupnih trenutkov in jih vstavi v album, ki ga lahko z nekaj kreativnosti ustvariš tudi sam_a, polovico albuma pa pusti praznega za prihodnje skupne trenutke. Strani lahko tudi že vnaprej dopolniš s predlogi fotografij (npr. fotografija iz zabave, fotografija s sprehoda, fotografija z morja …) in s tem tudi s spodbudo za nadaljnjo druženje.

Ideje za kupljena, vendar trajnostna darila

Izdelki mladih lokalnih ustvarjalcev

Poznaš mlado osebo, ki v tvojem lokalnem okolju izdeluje nakit, keramiko, oblačila, slike? Morda mlademu ustvarjalcu slediš prek Instagrama? S tem, ko za darilo kupiš izdelke mladih ustvarjalcev jih podpreš in pripomoreš k njihovi širši prepoznavnosti. V Sloveniji imamo namreč veliko (mladih) ustvarjalcev, ki ustvarjajo najrazličnejše izdelke. Pogosto svoje izdelke promovirajo na Instagramu, izdelke nekaterih izmed njih pa najdeš tudi v različnih manjših butičnih trgovinah po celi Sloveniji.

Lokalna hrana (mladih) kmetov

Z nakupom lokalno pridelane hrane, ki je lahko zelo lepo darilo, podpiraš (mlade) kmete. Izdelke, npr. med, oljčno ali bučno olje, mlečne izdelke, mesnine in druge, lahko kupiš pri mladih kmetih, najdeš jih pa tudi na tržnici in različnih prazničnih sejmih.

Vstopnice in boni za različne dejavnosti

Možnosti je pri tem darilu res veliko. Je obdarovanec navdušen športnik? Podariš mu lahko karto za ogled tekme v živo, naročnino na športno vadbo … Mogoče je ljubitelj_ica kulture? Podariš lahko gledališki abonma ali vstopnice za opero ali koncert. Obdarovancem lahko podariš lahko tudi različne tečaje (lončarske, jezikovne, kuharske …) ali bon za nekaj, kar jih bo sprostilo (masažo, savno, obisk bazena …) S tovrstnim darilom boš prijazen_a tudi do okolja, saj ne bomo po nepotrebnem ustvarili dodatnih smeti.

spletnih trgovin, SelectBox, e-darila, darila, vrednostne kartice, oglas, darilo, e-darilo, splet, nakup
Spletne trgovine z izdelki brez plastike ponujajo mnogo odličnih idej za trajnostna darila.
Trajnostni komplet za osebno nego

Za nekatere izmed izdelkov, ki sestavljajo trajnostni komplet za osebno nego boš verjetno moral_a obiskati trajnostno trgovino, kar nekaj izmed trajnostnih izdelkov pa lahko najdeš tudi v navadnih drogerijah in trgovinah, na primer: pralne blazinice za odstranjevanje ličil, bambusove zobne ščetke, kovinske britvice, trda mila in šampone, lesene in bambusove krtače za lase … Še nekaj izdelkov, ki pa so na voljo le v nekaterih trgovinah: zobna pasta v obliki tabletk, alternativna palčka za ušesa …

Zavijanje daril

Naj bo tudi zavijanje daril čim bolj okolju prijazno. Namesto prazničnega ovijalnega papirja lahko uporabiš stari časopis in revije, darilo lahko zaviješ tudi v blago. Če si darila ob različnih priložnostih prejel v darilnih vrečkah, jih shrani in uporabi ob naslednji priložnosti za obdarovanje.

zavijanje daril
Bodi kreativen tudi pri zavijanju daril in uporabi kar najdeš doma.

Mlad.si
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button