KulskoZnanost

Za pol milijona dolarjev lahko od 27. junija poletiš v vesolje

Podjetje Virgin Galactic namerava 27. junija začeti komercialne vesoljske polete. Na prvi polet Galactic 01 pa bodo v zemeljsko krožnico poleteli trije člani posadke iz italijanskih zračnih sil in Nacionalnega raziskovalnega sveta Italije.

Tisti, ki si bodo podvig lahko privoščili, bodo lahko s podjetjem v vesolje poleteli v začetku avgusta. Virgin Galactic v lasti Richarda Bransona bo tretje zasebno podjetje z vesoljskimi poleti po podjetju Space-X Elona Muska in podjetju Blue Origin Jeffa Bezosa.

Space-X sodeluje z ameriško vesoljsko agencijo Nasa pri prevozu astronavtov na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), Bezosova raketa New Shepard pa ni vzletela že od septembra 2022, ko je imela med poletom brez posadke težave s pospeševalnikom.

Virgin Galactic bo svoje polete začel iz centra Spaceport America v Novi Mehiki. Cena vozovnice trenutno znaša 450.000 dolarjev za 90-minutni polet, ki vključuje nekaj minut breztežnosti. Prva serija 800 vozovnic je bila sicer na voljo za približno 200.000 dolarjev.

Kongres od leta 2004 omejuje Zvezno upravo za zračni promet (FAA) pri urejanju varnosti komercialnih poletov v vesolje, da bi sektorju pomagal pri hitrejšem razvoju. Posadke danes letijo v skladu z režimom, znanim kot “informirano soglasje”, kar pomeni, da potencialni astronavti prevzemajo podobna tveganja kot skakalci s padalom.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button