Oglasno Sporočilo

55. Festival Borštnikovo srečanje je pripravljen!

Vrhunci pretekle slovenske gledališke sezone, izbor predstav iz tujine, aktivnosti za razvoj novih gledaliških občinstev in refleksija aktualnega gledališkega dogajanja. Ohranjajo mednarodni značaj, povezujejo in krepijo sodelovanje s študenti.

V prihodnjih dveh tednih bo v Mariboru na ogled več kot 30 vrhunskih gledaliških predstav slovenskih in tujih producentov, številni dogodki v spremljevalnem in strokovnem programu ter festivalska uvodna sklopa, posvečena mladim.

Jesen na Plutonu

V uvodnem delu festivala med 12. in 14. oktobrom bo tudi letos potekalo gledališko usposabljanje za pedagoške strokovne delavce in ustvarjalce. Letošnji program Mladega gledališča, pred dvema letoma uvedenega sklopa FBS, spodbuja k inkluzivnemu družbenemu ravnanju. Vključuje izbor petih predstav za mlade s pogovori po ogledu, dvodnevni seminar in izkušenjsko delavnico za pedagoge, ustvarjalno delavnico za mlade, čutni sprehod po mestu in javni premislek o umetnosti in družbeni odgovornosti. Na FBS prihaja Iva Moberg, ki je magistrirala na gledališki akademiji DAMU v Pragi, na katedri za alternativno in lutkovno gledališče. Skupaj z Alexom Byrnom in Kjellom Mobergom je leta 2011 ustanovila mednarodno skupino New International Encounter, njihovo predstavo Bratje in sestre bo (zaradi epidemiološke situacije) na festivalu moč spremljati v neposrednem prenosu iz Norveške.  Iz Ukrajine prihaja skupina Saška Brame z dokumentarnim gledališkim projektom Jesen na Plutonu.  Avtor bo izvedel tudi petdnevni praktični seminar za študente UL AGRFT.

55. festival boršnikovo srečanje

 Študentska produkcija Kvartet

Tudi letos razvijajo in krepijo sodelovanje z Akademijo za gledališče, radio, film in TV. Festival Borštnikovo srečanje soproducira njihovo študentsko produkcijo Kvartet. Ekipo študentov VI. semestra dramske igre, gledališke režije in dramaturgije pod mentorskim vodstvom doc. Branka Jordana in izr. prof. Jerneja Lorencija že mesec dni gostijo v Mariboru, tukaj potekajo vaje za predstavo, ki bo premierno uprizorjena  15. oktobra v GT22; ob tem bo pripravljena tudi razstava. Študentje bodo tudi letos poskrbeli za Borštnikov blog in vlog, predstavljen bo mednarodni projekt/natečaj Minutna drama.

55. festival boršnikovo srečanje,  

Spremljevalni program iz tujine

V tujem delu spremljevalnega programa letošnjega festivala si bo mogoče ogledati gostovanje Hrvaškega narodnega gledališča Zagreb (HNK Zagreb) s predstavo Tri sestre. Gostili bomo tudi Zagrebško gledališče mladih (ZKM) in njihovo uspešnico Mladina brez boga. Med letošnje festivalske vrhunce nedvomno sodi tudi gostovanje znamenitega nemškega gledališča Berliner Ensemble z monodramo Pločevinasti boben (Die Blechtrommel), v režiji Oliverja Reeseja in igralski izvedbi izjemnega Nica Holonicsa.

55. festival boršnikovo srečanje

Za nagrade se bo potegovalo devet uprizoritev po izboru selektorja Roka Bozovičarja:
  1. Katarina Morano, Žiga Divjak: Sedem dni. Režija Žiga Divjak. Mestno gledališče ljubljansko.
  2. Dane Zajc: Grmače. Režija Nina Rajić Kranjac. Drama SNG Maribor, koprodukcija Konservatorij za glasbo in balet Maribor.
  3. Henrik Ibsen: Strahovi. Režija Igor Vuk Torbica. Prešernovo gledališče Kranj.
  4. Susan Sontag: Alice v postelji. Režija Dorian Šilec Petek. SNG Drama Ljubljana.
  5. Po motivih Marka Breclja in Marka Mlačnika: Biokozmizem::Izreka. Režija Dragan Živadinov. Zavod Delak.
  6. Gledališko potovanje po motivih Modre ptice Mauricea Maeterlincka: Sedem vprašanj o sreči. Režija Tomi Janežič. Lutkovno gledališče Ljubljana in Slovensko mladinsko gledališče.
  7. Florian Zeller: Sin. Režija Eduard Miler. Mini teater.
  8. Sofi Oksanen: Očiščenje. Režija Jari Juutinen. Slovensko ljudsko gledališče Celje in sadsongskomplex:fi.
  9. Avtorski projekt Gejm. Režija Žiga Divjak. Slovensko mladinsko gledališča in Maska Ljubljana.
  10. Avtorski projekt po delih Rudija Šeliga: Izobčenke. Režija Mirjana Medojević. SNG Drama Ljubljana.*predstava ne bo izvedena, saj se je poslovila z repertoarja že pred uvrstitvijo v program

Borštnikov prstan prejme …

Sklepna slovesnost, ki jo letos režira Edward Clug, bo potekala v nedeljo, 25. oktobra, ko bodo podeljene festivalske nagrade, vključno z Borštnikovim prstanom, ki ga letos prejme dramski igralec Peter Boštjančič.

 

 Festival Borštnikovo srečanje
 Festival Borštnikovo srečanje

Sorodni članki

Back to top button