KulturaPriložnosti

6-minutni film od scenarija do kina v 60 urah? Prijavi se na Muvit/6×60!

Deveti maraton kratkih filmov Muvit/6X60 bo letos potekal v Mariboru. 60 ur kreativnosti začnemo odštevati 22. avgusta.

Online začetek, podelitev nagrad pa v Mariboru

Po dveh letih virtualnega filmskega ustvarjanja in druženja se bo letošnji že deveti maraton ustvarjanja kratkega filma Muvit/6×60 preselil v štajersko prestolnico. Natančneje v Cineplexx Maribor, kjer bodo 26. avgusta s premiero in podelitvijo nagrad v živo vnovič v ospredju kreativnost, inovativnost, iznajdljivost in ustvarjalnost.

Dogodek vsako leto poteka v drugem slovenskem mestu, letos pa se vrača v hibridni obliki. Online start se bo začel 22. avgusta in zaključna prireditev pa bo 26. avgusta v Cineplexx Maribor. Tako bodo na zemljevid Muvita po Radovljici, Postojni, Novemu mestu, Celju, Sežani in Novi Gorici zarisali še Maribor, česar se veselijo tudi organizatorji.

“Sodelovanje na Muvit/6×60 sprosti izredno veliko kreativne energije. In ne le organizatorji, tudi tekmovalci so si želeli tega večera v živo, ter ga doživeti v množičnem številu. Ko njihov film dobi priložnost zablesteti na velikem platnu ter navdušiti zbrano občinstvo,” pove Gregor Graf, direktor in idejni vodja Muvit/6×60. Dodaja, da je bil Muvit/6×60 vedno skupna izkušnja. Pa naj bo med ustvarjanjem ali spremljanjem finalnega večera prek spletnih kanalov. “Je večer, ko se delijo izkušnje in zgodbe s terena. Veseli smo, da ga bomo letos spet doživeli, kot smo ga najbolj vajeni.”

60 ur za 6-minut filma

Osnovni namen projekta je spodbuditi in aktivirati mlade, da napišejo scenarij, posnamejo, zmontirajo in oddajo vsaj šest minut dolg film. In to v le 60 urah! Čeprav vse ekipe dobijo enake usmeritve, se je v preteklih letih izkazalo, da ustvarjalnost resnično ne pozna meja. Navdih ustvarjalce popelje na povsem različna raziskovanja. Največji talenti vsekakor ne ostanejo neopaženi, saj se je Muvit v preteklosti že izkazal kot odlična odskočna deska za prihodnje udejstvovanje na avdiovizualnem področju.

Eden od dokazov za to je tudi nekdanji udeleženec Muvita Matej Rimanič, ki je na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu prejel glavno nagrado v tekmovalni kategoriji kratki film na TikToku.

Zmagovalec prejme 1500 evrov

Nepozabno avantura filmskega ustvarjanja se bo pričela 22. avgusta opoldne z online startom maratona. Vsi sodelujoči bodo imeli 60 ur za oddajo svojih materialov. Strokovna žirija, ki jo vsako leto sestavljajo priznana imena iz slovenske filmske scene, bo nagradila 3 ekipe, ki bodo uspele dane usmeritve najbolj kreativno uporabiti v svojem filmu.

Letos se bo žiriji prvič priključila tudi igralka Maja Martina Merljak, ki je ravno sredi študija scenaristike in režije. Razklira je, na kaj bo pozorna pri ocenjevanju. “Navduši me naravna ‘true to life’ igra pred kamero, z jasnim zavedanjem, kaj je igralska naloga v posameznem prizoru, kaj je stanje, iz katerega se ta prizor odvija. Če pa igralec uspe nadgraditi vse to z zanimivo kompleksno kreacijo s pravo kreacijo lika, sem pa očarana z globokim poklonom.”

Prve tri ekipe bodo na zaključni prireditvi v kinodvorani Cineplexx Maribor, v petek, 26. avgusta, prejele tudi denarne nagrade. In sicer: 1500 evrov za Zlati MUVIT1000 evrov za srebrni in 500 evrov za bronasti MUVIT.

Vsi ustvarjalci, ki bi radi izzvali svojo kreativnost v adrenalinskih 60 urah filmskega ustvarjanja, se lahko na 9. maraton kratkega filma Muvit/6×60 prijavijo prek spleta do 18. avgusta. Vse novosti o dogodku lahko spremljate na spletni strani in njihovem Facebook profilu.

Mlad.si
Mlad.si

Sorodni članki

Back to top button