Scena

Danes se začenja 32. Festival Lent

V Mariboru se danes začenja 32. Festival Lent, ki se letos vrača na nabrežje, po katerem je poimenovan. Eno od prizorišč bo namreč na novem trgu ob Hiši najstarejše trte na prenovljenem Lentu. Glavni oder pa še vedno ostaja na Trgu Leona Štuklja.

Letošnji festival, ki velja za največji poletni festival na prostem v Sloveniji, bo potekal med 21. in 29. junijem. Po besedah prvega moža festivala, direktorja Narodnega doma Maribor Vladimirja Rukavine so izjemno veseli, da se lahko z dogajanjem vrnejo na mesto, kjer je festival pred več kot tremi desetletji nastal.

Po celoviti prenovi Lenta bodo namreč lahko ponovno imeli oder pri Hiši najstarejše trte. Postavili so ga ob reki na novo zgrajenem trgu. Med tem odrom in novo brvjo čez Dravo bo po nekaj letih premora tudi festivalska kulinarična ponudba.

Na drugi strani Lenta pri Vodnem stolpu bo znova Jurčkov oz. Večerov oder z rockom. V avditoriju lutkovnega gledališča, znanem kot oder Minoriti, pa bosta komedija in Jazzlent, ki med drugim pripelje v Maribor kraljico afropopa Fatoumati Diawara, kubanskega pianista Alfreda Rodrigueza in turško senzacijo Istanbul Sessions.

Na Glavnem odru na Trgu Leona Štuklja bodo med drugim nastopili Magnifico, Perpetuum Jazzile in Plavi orkestar, gostil pa bo tudi Večer slovenske popevke, Disco opero, poklon Izštekanih 10 Vladu Kreslinu, Pink Floyd History ter odprtje in zaključek mednarodnega folklornega festivala Folkart s skupinami iz Indije, Nove Zelandije, Južne Koreje, Paname, Portugalske, Črne Gore in Slovenije.

V Sodnem stolpu bo mesto za intimnejša glasbena doživetja, stand up in otroške predstave bodo znova v Vetrinjskem dvoru, klasična glasba v Dvorani Union, na terasi Mariboxa študentski KMŠ Oder, v Mestnem parku pa festival ustvarjalnosti za družine in otroke Art Kamp.

V času festivala bo obiskovalcem dogodkov na voljo brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi. Vstopnica za festival bo na dan dogodka veljala tudi kot vozovnica za vse mestne avtobusne linije. Nakupovalni center Europark ponuja brezplačno parkiranje do 2. ure zjutraj, Slovenske železnice so zagotovile dodatne vlake.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button