Potovanje

Do konca leta bo po slovenskih tirih vozilo 10 novih vlakov

V Slovenijo prihaja prvi od naročenih 52 novih Stadlerjevih vlakov. Do konca leta jih bo predvidoma po naših tirih vozilo 10, do konca 2022 pa tudi ostali. S prihodom prvega vozila bodo na Slovenskih železnicah začeli intenzivno šolanje strojevodij in tehničnega osebja, pred začetkom voženj pa morajo za vlak pridobiti še ustrezno dovoljenje.

Vlak, ki prihaja v Slovenijo, so konec lanskega leta začeli testirati na Poljskem in v Avstriji. Kot so pojasnili na Slovenskih železnicah (SŽ), so pri testiranju sodelovali tudi člani njihove projektne skupine, že v času testiranj pa so bili v teoretično in praktično šolanje vključeni tudi slovenski strojevodje inštruktorji.

Vseh naročenih 52 vlakov naj bi po Sloveniji pričelo voziti do konca leta 2022.

Ti bodo pridobljeno znanje prenesli na strojevodje. Pred začetkom voženj in umestitvijo vlaka v vozni red morajo SŽ pridobiti začasno obratovalno dovoljenje za čas, ko bodo v skladu z zakonom preverjali kompatibilnosti vozila z javno železniško infrastrukturo, po zaključenih testiranjih pa bo izdano še trajno obratovalno dovoljenje.

Sodobnejši, hitrejši in udobnejši vlaki

Na železnicah so pojasnili, da bo do konca leta po naših tirih predvidoma peljalo 10 novih vlakov, do konca leta 2022 pa vseh 52 naročenih vlakov. Od teh bo 21 enopodnih in 10 dvopodnih električnih ter 21 enopodnih dizelskih vlakov.

Novi vlaki bodo sodobnejši, udobnejši in hitrejši. Vlaki bodo bolj prostorni, vsa vrata bodo imela izvlečno stopnico za lažji vstop, prostore za osebe z omejeno mobilnostjo ter posebne toaletne prostore zanje.

Na vlakih bo tudi najmanj 10 mest za kolesa in vtičnice za polnjenje različnih mobilnih naprav. Vsi bodo opremljeni tudi s signalom za brezžični internet. Potovalni čas naj bi se z novimi vlaki skrajšal do 10 odstotkov.

SŽ so prvih 26 vlakov naročile 2018, lani pa so k naročilu dodali še dodatnih 26. Z nakupom novih vlakov so SŽ storile pomemben korak k modernizaciji potniškega prometa, kar je tudi eden njihovih najpomembnejših strateških ciljev.

 

 STA / UK
arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button