IzobraževanjeNovice

Fakultete lahko zaradi poplav podaljšajo vpis in prilagodijo izpitno obdobje

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije je visokošolskim zavodom poslalo usmeritve glede možnosti prilagoditve izvajanja izpitov in vpisa za študijsko leto 2023/2024, so danes sporočili z ministrstva. Med drugim lahko podaljšajo rok vpisa za en mesec.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, katastrofalne poplave, ki so prizadele velik del Slovenije v preteklih dneh, vplivajo tudi na študentke in študente – nekateri so odrezani od sveta, brez cestnih, spletnih ali telefonskih povezav, njihov dom je poškodovan ali celo uničen.

Mnogi, ki niso bili prizadeti, pomagajo pri odpravljanju posledic poplav. Ker se približuje izpitno obdobje, je ministrstvo obvestilo visokošolske zavode, da lahko, če presodijo, da je to potrebno, prilagodijo opravljanje študijskih obveznosti, so navedli.

Ob tem so spomnili, da zakon o visokem šolstvu v 40. členu v prvem odstavku določa, da se vpis v študijske programe z javno veljavnostjo opravi najpozneje do 30. septembra. Iz upravičenih razlogov, ki jih določi pristojni organ visokošolskega zavoda, pa se lahko rok za vpis podaljša za en mesec. To pomeni, da lahko visokošolski zavodi, če presodijo, da zato obstajajo utemeljeni razlogi, omogočijo študentkam in študentom vpis do 30. oktobra, so še zapisali na ministrstvu.

S podobnim pozivom tudi ŠOS

Podoben poziv je na fakultete in študentske domove naslovila tudi Študentska organizacija Slovenije. Pozvala jih je, da študentom, ki jih je povodenj najbolj prizadela, omogočijo prilagojeno opravljanje študijskih obveznosti vsaj v prihajajočem jesenskem izpitnem obdobju ali pa jim izjemoma omogočijo prehod v višji letnik pod manj strogimi pogoji kot sicer.

Prav tako pozivajo dijaške in študentske domove v izobraževalnih središčih, da tem študentkam in študentom prednostno omogočijo bivanje v študentskih domovih, dijakom pa v dijaških domovih. Če je mogoče, naj dijake in študente v domove vselijo nemudoma, še pred začetkom šolskega ali študijskega leta, saj se je bivalna stiska zanje že pričela in zahteva takojšnje ukrepanje.

Slovenijo je v minulih dneh prizadela najhujša naravna nesreča v zgodovini samostojne države. Obsežne padavine so povzročile poplave in sprožile plazove, ki so opustošili dve tretjini Slovenije. Vodni pretoki se sicer umirjajo, a odtekla voda za sabo pušča porušene ceste, mostove, komunalno infrastrukturo, mnogi so ostali brez domov. Številni prizadetim v ujmi že pomagajo, pomoč je prišla tudi iz tujine.

STA, ŠOS
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button