KulturaRecenzije

Film: John Wick 3: Parabellum [RECENZIJA]

Po dvajsetih letih kaskaderstva in asistence režiserjem pri akcijskih filmih, Chad Stahelski ustvari svojo vizijo žanra. Keanu Reeves je vedno imel istega kaskaderskega partnerja, oddolži se mu z igro v glavni vlogi njegovega režijskega prvenca.

John Wick

Prvi del je z vznemirljivo akcijsko koreografijo osupnil. Zgodba o upokojenem poklicnem morilcu z vzdevkom Baba Jaga. Iz penzije se vrne, ker mu je razvajen sin ruskega gangsterja ukradel avto in ubil psa.

Si vis pacem, para bellum.
Če želiš mir, se pripravi na vojno.

Mojstri obrti

Stahelskijeve dolgoletne izkušnje ustvarijo utemeljen lik, ki se strelskega obračuna loti premišljeno. Malokrat se zanaša na površno streljanje plačancev, pogosto menja šaržer, iz obračunov ne odhaja brez prask. Nasilnemu plesu daje ritem s streli pištol in glasbo Tylerja Batesa, ki je ustvarjal za: Varuhi (Watchmem), Deadpool 2 in Varuhi galaksije 2. Za kamero je Dan Laustsen, direktor fotografije, ki je pred kratkim posnel Obliko vode. Evan Schiff je zmontiral: Zvezdne steze: V temo, Voznik (Baby Driver) in Vojna zvezd: Sila se prebuja. Ne preseneča, da je scenograf iz: Vzpon viteza teme. Skratka spektakularen ansambel, ki z odlično opravljenim delom, izpostavlja šibek člen, ta se skriva nekje med režijo in scenarijem. Zdi se, da smer razpleta ni vedno v rokah karakterjev, ampak muhastih scenaristov, kar smo lahko opazili tudi v zadnji sezoni Igre prestolov.

Zasedba

Tokrat Keanu pomaga Halle Berry v vlogi Sofije. Stare prijateljice, ki je Johnu dolžna uslugo in njena Belgijska ovčarja Malinois, ki sta zdresirana napasti mednožje. Ian McShane je zaradi prepričljive igre v prvih poglavjih prejel praktično enako vlogo v serijah Ameriški bogovi in Igri prestolov, iz koder se s Maroškim naglasom prikaže tudi Jerome Flynn. Reevesu najdejo antagonista Marca Dacascosa, ki z nekoliko nenavadnim nastopom želi prikazati “srečnega otroka”, ki je končno spoznal svojega idola. Asia Kate Dillon, znana iz Oranžna je nova črna, zaigra v vlogi odposlanke visoke mize (high table) oziroma visokega sveta, kakor je prevedeno, kar pa ni najbolj posrečeno, saj se na to navezuje fraza, umazani posli se sklepajo pod mizo. Podobno je prevedena tudi beseda ustreljen (shot), in sicer v ubit, ko je karakter bil le ustreljen in ne pokončan, kar je pomemben del zgodbe. V zanimivi vlogi Belorusinje se znajde tudi Anjelica Huston.

Zgodba se potencira, razkrije se nekaj več predzgodbe in članov visokega sveta. Uporabljena je ideja in estetika Refnovega: Only God Forgives, o služenju in kaznovanju rok ter eksistencialna izbira moralne smrti iz Scorsesijevega: Shutter Island. Režiser nas še enkrat vpraša, če je smrt psa grša od človeške. Čeprav je v času vprašljivih nadaljevanj Stahelski uspešen, menim da je pravi fenomen serije v prvem delu trenutne trilogije.

 

Rok ŠPOLJAR
Blitz Slovenija
ikona snemalec Blitz Slovenija

Sorodni članki

Back to top button