Kultura

Gledališke predstave s tolmačenjem v dvanajstih slovenskih gledališčih

Pobuda Gledališki tolmač je dosegla pomemben mejnik za skupnost gluhih in naglušnih. Dvanajst slovenskih gledališč je namreč podpisalo zavezo o sodelovanju, kar pomeni, da bodo v prihodnjem letu na spored umestili vsaj eno predstavo s tolmačenjem v slovenski znakovni jezik.

Leta 2020 bo na slovenskih odrih tako uprizorjenih dvanajst predstav s tolmačenjem v slovenski znakovni jezik.  Tolmačenje je za gluhe, ki do sedaj skoraj niso imeli možnosti spremljanja odrske umetnosti, veličasten moment.

V Sloveniji znakovni jezik za vsakodnevno sporazumevanje uporablja okoli tisoč gluhih. Pri komuniciranju gluhi namesto glasu in izgovorjenih besed uporabljajo svoje roke, telo, obraz, usta in glavo.

Pobuda Gledališki tolmač je nastala v želji po zagotavljanju večje socialne vključenosti gluhih in naglušnih in hkratnem ozaveščanju slišečega prebivalstva o pomenu socialne vključenosti invalidov. Njen dolgoročni cilj je vključitev gledaliških tolmačev v vsako predstavo v slovenskih gledališčih. Pot do uresničitve cilja je še dolga, vendar z zavezo stvar premikajo v pravo smer.

Dvanajst predstav, dvanajst gledališč, sedem slovenskih mest

Pred kratkim je pobuda Gledališki tolmač zaživela že v drugi sezoni, in sicer v štirih sodelujočih gledališčih, v letu 2020 pa se bo nabor znatno razširil. Pobuda Gledališki tolmač bo prisotna v dvanajstih gledališčih, ki bodo skupaj uprizorila dvanajst predstav s tolmačenjem v slovenski znakovni jezik.

Ena od značilnosti znakovnega jezika je, da nima enake slovnice kot govorni jezik. Na istem geografskem območju in se razvija znotraj skupnosti gluhih. Vse to je treba upoštevati pri pripravi gledaliških tolmačev, ki gledališka dela naravnost z odra tolmačijo v slovenski znakovni jezik in gluhim v občinstvu pričarajo nepozabno izkušnjo spremljanja stalnih predstav v živo.

Ključno vlogo pri tem bo tudi v letu 2020 imela prva gluha režiserka za gledališče in film v Sloveniji, Lada Orešnik, ki bo nadaljevala z delom s tolmači in njihovo pripravo na sodelovanje v predstavi.

V 2019 so se tolmači že pridružili nekaterim predstavam. Gluhi obiskovalci so tako lahko uživali v uprizoritvi skrivnostnih in odbitih Addamsovih, lutkovni predstavi Vila Malina in slovenski klasiki Županova Micka. Dan pred božičem bo v Slovenskem Mladinskem gledališču na sporedu še zadnja predstava Gledališkega tolmača letos Vsi junaki zbrani.

 STA
 Unsplash

 

Sorodni članki

Back to top button