Kulsko

Misijonar slovenskega rodu Pedro Opeka prejemnik nagrade

Dobrodelna fundacija Air France vsaki dve leti nagrajuje humanitarna združenja, ki pomagajo bolnim in poškodovanim otrokom, ki predstavljajo zelo ranljivo družbeno skupino. Letos je nagrajenec Pedro Opeka, misijonar slovenskega rodu.

Ob letošnji 10. obletnici podeljevanja nagrad fundacije Air France, je njena predsednica Anne Rigail to nagrado podelila misijonarju slovenskega rodu in njegovemu humanitarnemu združenju Akamasoa. Pedro Opeka, ki na Madagaskarju pomaga že 30 let, je nagrado za dolgoletno zavzetost in pomoč najbolj prikrajšanim prejel na slovesnosti, ki je 3. decembra potekala v muzeju Quai Branly v Parizu.

Pedro Opeka je s svojo dobrodelnostjo na Madagaskarju pomagal že več deset tisoč ljudem.

Pedro Opeka s svojim združenjem Akamasoa zadnjih 30 let vodi kampanjo za spodbujanje družbene in ekonomske reintegracije najbolj prikrajšanih družin na Madagaskarju. V 30ih letih delovanja so zgradili več kot 3.500 hiš. V hišah zdaj biva skoraj 30.000 ljudi, socialna stanovanja, šole, vrtce, ambulante in telovadnice.

Z več kot 14.000 otroki, ki na Madagaskarju obiskujejo šolo, je v teku veliko projektov. Projektov pri katerih z združenjem Akamasoa sodeluje tudi fundacija Air France, da bi otrokom zagotovila upanje za boljšo prihodnost. Od leta 2014 dalje so financirali gradnjo jasli, telovadnic ter pohištvo za šole in menze. Leta 2019 pa so financirali tudi izgradnjo dveh športnih igrišč, na katerih se lahko otroci na Madagaskarju posvečajo športnim aktivnostim.

Posebna posadka pilotov in stevardes se je skupaj z dobrodelno fundacijo letalske družbe Air France letos septembra udeležila tudi praznovanja 30. obletnice delovanja humanitarnega združenja Akamasoa, ki ga je na Madagaskarju ustanovil Pedro Opeka.

Tako kot Pedro Opeka tudi Air France pomaga otrokom

Fundacija Air France je bila ustanovljena leta 1992 kot ena prvih tovrstnih korporativnih fundacij. Že več kot 25 let dela na projektih, preko katerih pomagajo bolnim, invalidnim in deprivilegiranim otrokom v državah, v katerih je prisotna letalska družba Air France. Fundacija je pomagala pri izvedbi 1.477 projektov, večino katerih so sponzorirali zaposleni v letalski družbi. Leta 2020 pa se bo še posebej usmerila na projekte v zvezi z okoljskim izobraževanjem.

 IPPR
IPPR

 

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button