GlasbaScena

‘Nič ti neomo’ ali kako so Alo!Stari razprodali Štuk

Zadnji petek meseca aprila nam je popestrila skupina Alo!Stari, ki je pred kratkim izdala nov album. Bend, ki je znan po vsej Sloveniji, je tokrat nastopil v domačem Mariboru. Ujeli smo jih pred začetkom koncerta. Kako je nastopati pred domačo publiko? Kako so preživeli študentska leta? Med klepetom so nam zaupali tudi kakšno zabavno anekdoto, seveda pa nismo zamudili spektakularnega koncerta!

Fantje skupine Alo!Stari, ki so v času svojih študentskih let poslušali druge bende med množico, so včeraj razprodali dvorano Štuk. Gre za domačo dvorano, ki jim je še toliko bolj ljuba, ker jim je nekoč predstavljala prostor druženja in zabave. Kdo bi si mislil, da bodo tudi sami nekoč del življenja, ki so ga spremljali iz občinstva. Oni si niso. Pregovor pravi: »Življenje je ali drzna avantura ali nič.« Fantje se tega še kako zavedajo.

Včasih nas življenje popelje na pota, ki si jih sami nikoli ne bi predstavljali. Tako se je pozdrav, ki so ga fantje Alo!Stari uporabljali vsakič, ko so se videli, pretvoril v ime benda. Leta 2019 so skupaj združili svoje talente, od takrat pa so izdali kar nekaj plat in videospotov. Kot so na spletni strani zapisali sami: »No, nekak tak se naša zgodba začne. In potem smo odraščali.«

Od njihovega začetka je minilo nekaj let, ljubezen do glasbe pa ostaja. Med pogovorom z glavnim vokalistom smo izvedeli veliko. Tudi sami v srcu še vedno nosijo spomine na študentska leta. Nastopanja v Mariboru se veselijo prav vsakič. Zgodbe iz koncertov so včasih takšne, da je skoraj nemogoče verjeti, da so se zgodile. Pa poglejmo, kaj nam je povedal Tine Matjašič.

»Moje otroštvo je bilo kar tukaj, preko ceste«

V času srednje šole Tinetu ni manjkalo zabave – ta je bila dostopna na Štuku. Tam se je znašel tako čez teden, pa tudi med vikendom. »Štuk je bil moj, in predvsem od kitarista, drugi dom. Za nas nosi tudi neko zgodovino,« pove Tine.

Kaj pa spomini? »Najbolj nam je ostalo v spominu, mogoče ravno to, da smo mi hodili gledat in poslušat bende na Štuka. Niti slučajno si nismo predstavljali, da bomo nekoč mi tisti bend, ki bo na njihovi poziciji,« se spominja Tine. A zgodilo se je. S ponosom pa doda tudi: »To je verjetno nekaj najboljšega, kar se ti lahko zgodi.«

Zanimalo nas je tudi, kaj bi Alo!Stari svetovali mladim glasbenikom ob pričetku kariere. Kaj bi si želeli vedeti sami, preden so pričeli svojo kariero. »Všeč mi je, ker bendi danes že zelo dosti vedo. Vedo, kako se lotiti nekih stvari. Ne sme jih biti strah uporabljat slovenščine. Naj delajo komade v slovenščini in naj pišejo to, kar res čutijo,« pravi Tine. Mladim svetuje tudi, naj pesmi pišejo iz lastnega navdiha in preko lastnih izkušenj.

Nepozabna izkušnja, ki bo Mariboru še dolgo ostala v spominu.

Ni vse preprosto, včasih gre tudi kaj narobe

Začetki kariere niso preprosti. Tine nam je zaupal, da kdaj pa kdaj gredo stvari tudi narobe. »Najtežji del je, da se ujameš, če gre narobe kaj tehničnega. To se zgodi velikokrat in na to ne moreš vplivati. V tisti eni sekundi moraš premisliti, kaj boš naredil, da folk tega neo opazo,« pove. Po navadi izberejo eno od dveh opcij: totalen ekstrem ali opcijo brez reakcije. Kako to deluje v praksi? Težave čimbolj izpostavijo ali pa jih preprosto skrijejo.

Kaj pa če se težava pojavi med ali pred nastopanjem? »Joj, teh zgodb je ful. Najbolj smešne so tiste 2 minuti pred začetkom špila, ko moraš nujno iti na stranišče. Ostali pa že vsi živčni, ker moramo na oder,« je povedal. Težavic pa ne manjka niti med nastopanjem. »V enem trenutku se je zgodilo, da je kabel odletel iz mikrofona, jaz sem pel, pel, pel, pa nič. Nekaj mi ni bilo jasno in šele na koncu komada sem ugotovil, da kabla ni v mikrofonu.«

Polna dvorana, dvignjene roke in veliko veselja.

Včerajšnji špil pa je bil nepozaben, za nas in tudi za bend

Tine nam je pred začetkom koncerta priznal, da ga je malce strah. Mariborsko občinstvo je le mariborsko občinstvo, ni enako, kot drugod po Sloveniji. Mogoče pa je ravno ta strah omogočil dober koncert? Kako smo se imeli mi?

Preprosto povedano – noro! Pred pričetkom nastopa glavnih izvajalcev noči, nas je ogrela hoch punk skupina LSŽ (Lim, Smrad in Žila). Po dobrem ogrevanju so z nastopom pričeli Alo!Stari. Poslušali smo vse njihove največje uspešnice – malce večji poudarek je bil na najnovejši plati. Kakor zapojejo tudi sami v pesmi »Vse bi dal«, so za svoje mesto dali vse in še več.

Nikakor ne smemo pozabiti na glasno občinstvo. Med množico so se oblikovali mosh-piti, Tine pa se je občasno prestavil iz ene strani dvorane na drugo, a ne na nogah, temveč s crowd-surfanjem občinstva. Trdimo lahko, da so Alo!Stari tremo, talent in energičnost povezali v žur, ki ga Maribor še dolgo ne bo pozabil.

Množica je z navdušenjem spremljala koncert.

Iva KNEZ
Gašper ŠLAJNAR

Iva Knez

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button