Izobraževanje

Niz predavanj Blazno resno smo otvorili z osebno izkušnjo o odvisnosti

Na sredin aprilski večer se je na Štuku začel niz predavanj pod imenom Blazno resno. Serijo blazno resnih tem je otvoril predavatelj Zlatko Blažič, ki je predstavil svojo izkušnjo zasvojenosti z drogami.

V Štukovi dvorani je potekalo predavanje, na katerem je svoj boj z zasvojenostjo opisal Zlatko Blažič. Večer je potekal v organizaciji Oddelka za interesne dejavnosti Študentske organizacije v Mariboru (ŠOUM).

Predavatelj (ali skladno z uvodnim povabilom, govorec) je prisotne že ob začetku srečanja povabil, da bi dogodek, bolj kot predavanje, tekel kot pogovor.

Zlatko Blažič je o svojem boju z zasvojenostjo napisal tudi knjigo z naslovom Zgodovina moje heroinske odvisnosti.

Blazno resno o odvisnosti, Zlatko Blažič, Štuk, ŠOUM, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, droge, zasvojenost, heroin, Zgodovina moje heroinske odvisnosti, Oddelek za interesne dejavnosti
Govorec je med drugim opisal tudi to, kako se je jemanje drog v zadnjih letih spremenilo.

Od prvega srečanja z alkoholom do trdih drog

Skozi zanimivo pripoved in spremljajoča vprašanja poslušalcev je govorec predstavil, kako je začel jemati droge in leta na ulici, ki so temu sledila. Od zdravljenja alkoholikov ga je pot popeljala do komune, nato pa še mnogo dlje. Skozi svojo izkušnjo je Blažič namreč našel pot in voljo, da z novimi dognanji in poznavanjem samega sebe pomaga tudi drugim.

Ob pripovedovanju o poteh svojega napredka je razbil mnoga morda napačna domnevanja ali predstave o jemanju drog. Tako popolnoma enaka droga na primer nima enakega vpliva na vsako osebo. Ob razlagi je govorec obelodanil nekaj znanj, ki jih je pridobil (ali v sebi našel) skozi pretekla leta. Konec dogodka pa je ob vprašanju o pomoči odvisnikom modro zaključil z mislijo, da smo najgloblja knjiga sočloveku prav sami, oz. oni nam. Največjo vrednost namreč nosi to, kar si lahko damo in to, kar lahko vzamemo – ne kot sodniki, temveč kot soljudje soljudem.

Blazno resno o odvisnosti, Zlatko Blažič, Štuk, ŠOUM, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, droge, zasvojenost, heroin, Zgodovina moje heroinske odvisnosti, Oddelek za interesne dejavnosti
Med predavanjem so bila dobrodošla vsa vprašanja poslušalcev.

Tudi v prihodnje Blazno resno obljublja blazno zanimiva predavanja

Blazno resno o odvisnosti je bil prvi, vsekakor pa ne zadnji, večer v seriji predavanj Blazno resno. Ta bodo potekala tudi v prihodnje. Tajda Kolar iz Oddelka za interesne dejavnosti ŠOUM pojasnjuje, da so se za tovrsten projekt odločili, ker so želeli ustvariti nekaj novega. Oddelčnim dogodkom, ki so običajno bolj sproščene in zabavne narave, so želeli dodati nekaj bolj informativnega.

Tako nas v prihodnjih mesecih čakajo mnoga zanimiva predavanja, poslušali bomo na primer bivšega pripadnika specialne enote Slovenske vojske.

Sara VOCOVNIK
Patrik KOCIPER

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button