Zdravje

Skoraj tabu – Crohnova bolezen

O Crohnovi bolezni se ne govori mnogo, za marsikoga je samo "neka bolezen", a vendarle predstavlja za bolnika, ki jo ima, neprekinjen boj za normalno življenje.

Breme v najboljših letih

Gre za kronično vnetno črevesno bolezen, ki lahko zajame katerikoli del prebavne poti in pomembno spremeni posameznika. Tako mu postane glavna ovira ob vsakdanjih aktivnostih. Pogosto se začne z utrujenostjo in nejasnimi trebušnimi bolečinami, ki trajajo več tednov. Običajno so povezane s pogostimi driskami, ki so včasih tudi krvave, ter z izgubo teka in hujšanjem. Kljub temu, da je to črevesna bolezen, se neredko kaže tudi z nekaterimi zunajčrevesnimi znaki, kot so kožni izpuščaji, sklepne bolečine, prizadetost oči ali drugih organov.

Bolezen se praviloma pojavi pri mladih ljudeh v času, ko si ustvarjajo ljubezensko življenje, končujejo izobrazbo in začenjajo graditi svojo karierno pot. Zaradi tega je jasno, da ima Crohnova bolezen močan psihični vpliv na posameznika. Bolnike je potrebno skrbno voditi, pri hudih zagonih bolezni je včasih potrebna tudi hospitalizacija in kirurška odstranitev prizadetih delov prebavne poti. Ti zapleti negativno vplivajo na bolnikovo družinsko, družbeno in delovno okolje. Omejujejo pa ga v vsakdanjih aktivnostih, v službi, druženju s prijatelji, športu ali učenju.

Vzrok neznan

Danes je znano, da ni samo en vzrok, ki sproži bolezen. Vzrokov je več, a za nobenega se ne more z gotovostjo trditi, da je glavni krivec. Pojavlja se pri genetsko dovzetnih posameznikih, pri katerih še neznan dejavnik okolja ali celo bakterije v črevesu povzročijo spremembo v delovanju imunskega sistema. Imunski sistem je zadolžen za obrambo organizma proti vsemu, “kar vanj vstopi”. Pri Crohnovi bolezni se sposobnost imunskega sistema spremeni. Izgubi se zmožnost prepoznavanja, kaj je organizmu tuje in kaj ni. Na nek način se imunski sistem zmede in začne napadati lasten organizem, kar vodi v nastanek Crohnove bolezni.

Trd diagnostičen oreh

Crohnova bolezen, trebušnimi bolečinami, Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen, KVČB, Trd diagnostičen oreh, študentje medicine

Čeprav je klinična slika včasih zelo značilna, je potrditev bolezni zahtevna in včasih dolgotrajna. Pri tem so odločilne endoskopske preiskave z odvzemom biopsije bolezensko spremenjene sluznice. Crohnove bolezni pogosto ni moč takoj potrditi. Zato je potrebno izključiti druge bolezni, kot je recimo ulcerozni kolitis. Zelo podobna, a vendarle dovolj različna kronična vnetna črevesna bolezen, je omejena samo na debelo črevo, medtem ko je klinična slika skoraj povsem enaka.

Ključ je v personaliziranem zdravljenju

Cilj zdravljenja je podaljšati obdobja umiritve bolezni in zmanjšati število zagonov. V naravi te bolezni je, da nepredvidljivo prehaja med umiritvijo in poslabšanjem. Pri nekaterih je to z današnjimi možnostmi zdravljenja bolj enostavno, predvsem zaradi uporabe bioloških zdravil. Pri drugih pa je umiritev bolezni zelo težka naloga. Zaradi tega se vsaka oseba s Crohnovo bolezenijo obravnava čedalje bolj “personalizirano”, saj se ve, da je bolezen preplet številnih dejavnikov. Zato se zdravljenje kot sam odziv nanj razlikuje med posamezniki.

V Sloveniji obstaja društvo

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen oziroma KVČB, v katero sodi Crohnova bolezen, deluje v Sloveniji že več kot deset let. Predstavlja prostovoljno združenje fizičnih oseb, ki ponujajo pomoč s ciljem izboljšati kvaliteto življenja teh oseb. To društvo med drugim informira svoje člane o njihovih pravicah v zvezi s socialno varnostjo, ponuja psihološko podporo, organizira številne kulturne in športne aktivnosti. Poleg tega se trudi, da odpravi ovire v bivalnem ter delovnem okolju z ozaveščanjem javnosti. Prav tako ustvarja zanimive inovacije, ki lajšajo posameznikovo življenje. Dober primer tega je mobilna aplikacija “Najbližji WC”, ki posameznikom s prebavnimi težavami pomaga najti najbližje stranišče.

Tudi študentje medicine in kemije UM pomagajo

V mesecu aprilu se je na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru začel izvajati projekt z naslovom “Prenos novih tehnologij genomike v klinično prakso za personalizirano zdravljenje Crohnove bolezni”, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. V projekt smo vključeni študentje iz medicinske in kemijske fakultete. V okviru projekta študentje sodelujejo v odkrivanju nabora klinično uporabnih biooznačevalcev za napoved poteka Crohnove bolezni in odziva na zdravljenje, predvsem na biološko antiTNF terapijo.

 

Pavle Puzigaća, Katja Pahič, Živa Ramšak, Eva Timošek
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button