Kultura

Ob 60-letnici Jamesa Bonda dobrodelna dražba vozil, kostumov, ur …

Avkcijska hiša Christie's in EON Productions ob 60-letnici filmov o Jamesu Bondu za september napovedujeta dobrodelno dražbo. Poimenovala sta jo Šestdeset let Jamesa Bonda (Sixty Years of James Bond), na dvodelni dražbi bodo ponudili 60 lotov.

Dražba bo potekala v živo in na spletu

Dražba v živo bo potekala 28. septembra, na njej bo pisanju spletnega portala Art Daily mogoče dražiti le z vabilom. Navdušenci in zbiratelji po vsem svetu pa se bodo lahko dražbe udeležijo prek spleta in telefona.

Na dražbi v živo bodo ponudili skupaj 25 lotov – vozila, ure, kostume in rekvizite, povezane s 25. filmom Ni čas za smrt. Zadnjih šest lotov bo povezanih s šestimi igralci, ki so upodobili agenta 007. Spletna dražba bo potekala od 15. septembra do 5. oktobra, ko bo dan Jamesa Bonda. Na njej bo ponujenih 35 lotov iz petindvajsetih filmov – plakati, rekviziti, kostumi, memorabilije in doživetja.

Tako kot z zadnjih treh uradnih dražb 007 pri Christie’s, ki so prinesle 4,8 milijona funtov, bo izkupiček od prodaje tudi tokrat šel v dobrodelne namene. Predprodajna razstava najzanimivejših predmetov, ki jih bodo ponudili na dražbi, bo od 15. do 28. septembra na ogled na sedežu Christie’s v Londonu.

Grof Snowdon, častni predsednik Christie’s EMEA, je po pisanju spletnega portala povedal: “Eden od mojih najzgodnejših otroških spominov je obsedeno igranje z odlitkom Aston Martina DB5, ki sta ga starša prinesla domov s premiere filma Goldfinger. Od takrat sem bil navdušen nad vsakim novim filmom o Bondu, posebnimi učinki in kaskaderskimi podvigi ter Bondovimi urami in izjemnim slogom.”

Dodal je, da je za Christie’s “velika čast, da lahko v sodelovanju z EON Productions ponovno predstavi to dvodelno uradno dobrodelno prodajo ob 60. obletnici Bonda”. Izrazil je upanje, da bosta “prelomna dražba v živo in spletna dražba zbrali rekordne zneske”.

Na dražbi tudi Aston Martin Db5

Zadnjih šest lotov na dražbi v živo bo povezanih s šestimi igralci, ki so zaigrali v vlogi Jamesa Bonda: Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan in Daniel Craig. Dobrodelne organizacije, ki bodo prejele sredstva, bodo osebno izbrali igralci ali upravljavci njihove zapuščine.

Med vozili enega od vrhuncev predstavlja srebrni kaskaderski avtomobil Aston Martin DB5, eden od osmih kaskaderskih replik, ki jih je za film izdelal Aston Martin. To je edini kaskaderski avtomobil DB5, ki bo dan v prodajo. Zanj se nadejajo iztržiti 1,5 do dva milijona funtov.

Na spletni dražbi pa bodo ponudili plakate, rekvizite, kostume, spominke in doživetja, povezane z vsemi 25 filmi. Kot vrhunec spletni portal izpostavlja sicer nedosegljivo doživetje, povezano s šampanjcem Bollinger. Zanj se nadejajo iztržiti 15.000 do 20.000 funtov.

Doživetje za štiri osebe vključuje potovanje v prvem razredu z vlakom Eurostar do Pariza. Ob prihodu v vas Ay bodo gostje šli na ogled in kosili v nekdanji družinski hiši Bollingerjevih. Gostitelj bo Etienne Bizot, ki vodi družinsko podjetje Bollinger, ob hrani bodo ponudili izbrane šampanjce Bollinger Reserve. Sledila bo nočitev v Parizu v hotelu Bristol ter povratek v London.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button