Kulsko

Pridruži se kampanji »Tokrat grem volit«

Ker soodločam, v kakšni Evropi želim živeti.

Velikokrat upanje v boljšo prihodnosti ni dovolj. Čas je, da tokrat zanjo prevzamemo odgovornost. Pravzaprav lahko naredimo še več kot to, da odidemo le na volitve – prepričamo lahko tudi druge, da se jih udeležijo. Zakaj tokrat (ne)bi o izidu volitev odločili predstavniki generacije Y?

 

Zakonodaja, ki jo sprejme Evropski parlament v zakonodajnem postopku je zavezujoča za vse države članice. Vpliv EU je tako moč čutiti v naših službah, varnosti, družinah, zdravstvu, potovanjih, potrošniških izbirah, socialnih pravicah … Čutimo ga torej doma, v naših krajih, mestih in regijah. Ker nasploh mladi pogosto menijo da ne zaznajo delovanja EU v svojem vsakdanu, imajo velikokrat občutek, da le ta nima vpliva na njihova življenja in se jim zato zdi oddaljena. Posledica navedenega je prepričanje, da kot državljani ne morejo vplivati na sprejemanje odločitev na EU ravni. Pred volitvami vam je na voljo spletna stran Kaj Evropa počne zame, kjer si lahko preberete vrsto kratkih informativnih člankov o dosežkih in ukrepih EU z vidika posameznika ali posamezne regije. V kolikor pa želite izvedeti več vam je v rubriki v žarišču na voljo obsežno informativno gradivo o politikah EU.

Zakaj torej na volišča?

Do sedaj se je Slovenija vsakokrat uvrstila med šesterico držav članic EU z najvišjo volilno abstinenco na EU volitvah, ki je vedno nad 70 %. Volitev v EP leta 2014 se je udeležila le četrtina slovenskih volilnih udeležencev. 86% mladih ni šlo na volišča. Te volitve imajo najslabšo volilno udeležbo v zgodovini vseh slovenskih volitev. Nekoliko kontradiktorno je dejstvo, da se je največ volivcev udeležilo ravno referenduma o pristopu RS k EU, s kar 60,44 % udeležbo, od tega jih je kar 89,64 % glasovalo za vstop RS v EU.

Kot Evropejci se srečujemo s številnimi izzivi, od migracij, podnebnih sprememb, brezposelnosti med mladimi do varstva zasebnosti. Živimo v vse bolj povezanem in tekmovalnem svetu. Brexit je pokazal, da nadaljnji obstoj EU ni samoumeven. Prav tako pa ni samoumevna demokracija, zdi se, da je vse bolj ogrožena, tako njena načelo, kot tudi družben sistem. Potrebno je povezati državljane po vsej Evropi, spodbujati ljudi k udeležbi na volitvah in se s tem zavzeti za načelo demokracije – za priložnost, da vsi soodločamo, v kakšni Evropi želimo živeti.
Vpišite se na platformi tokratgremvolit.eu, kjer boste prejeli svojo unikatno povezavo. Le to lahko nato preko družbenih omrežij ali elektronske pošte, skupaj z osebnim nagovorom, zakaj 26. maja oditi na volišče, posredujete naprej svojim sorodnikom, prijateljem, znancem, sošolcem … in tako poskrbite za širjenje sporočila. V kolikor pa želite aktivneje sodelovati v projektu pa ob vpisu (ali naknadno) na spletni strani izberite to možnost.

Ne pozabite, če vsi volimo, vsi zmagamo!

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGEurope DIRECT PODRAVJE
https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGEurope DIRECT PODRAVJE

Sorodni članki

Back to top button