Priložnosti

Pripravi turistično ponudbo za mlade v sklopu festivala Več znanja za več turizma

Turistična zveza Slovenije, Zavod RS za šolstvo in Center RS za poklicno izobraževanje pod pokroviteljstvom Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo razpisujejo 20. mednarodni festival Več znanja za več turizma, ki bo 15. februarja 2023 na sejmu Alpe-Adria. Tema festivala je Športna doživetja bogatijo mladinski turizem.

Športni turizem je eden najhitreje rastočih sektorjev v turizmu

Na sejmu Alpe-Adria bo potekal 20. mednarodni festival Več znanja za več turizma pod temo Športna doživetja bogatijo mladinski turizem. Športni turizem je posebna alternativna oblika turizma, ki turiste spodbuja k vadbi, treniranju ali sodelovanju v športnih igrah.

Turizem in šport sta medsebojno povezana in se dopolnjujeta. Šport – kot poklicna, ljubiteljska ali rekreativna dejavnost – vključuje veliko potovanj, ki omogočajo tekmovanja na različnih destinacijah in državah. Veliki športni dogodki, kot so olimpijske igre, svetovna prvenstva, nogomet in tenis, so postali močne in pomembne turistične atrakcije, ki pozitivno prispevajo k turistični podobi destinacije gostiteljice.

UNWTO je športni turizem opisal kot: “Športni turizem je vrsta turistične dejavnosti, ki se nanaša na potovalno izkušnjo turista, ki bodisi opazuje kot gledalec, bodisi aktivno sodeluje v športnem dogodku, ki običajno vključuje komercialne in nekomercialne dejavnosti tekmovalne narave. Športni turizem je eden najhitreje rastočih sektorjev v turizmu. Vse več turistov se med potovanji zanima za športne aktivnosti, ne glede na to, ali je šport glavni cilj potovanja ali ne.”

Zmožnosti za izvajanje športnega turizma v Sloveniji so izjemne, saj že narava ponuja ogromno možnosti za športne aktivnosti.

Dodelaj turistično ponudbo v sklopu športnega dogodka

Prav zato so se odločili, da bo osrednja tema letošnjega festivala Več znanja za več turizma prav športni turizem. S tem želijo udeležence festivala spodbuditi, da se osredotočijo na izboljšanje prepoznavnosti destinacije skozi športne aktivnosti namenjene razvoju mladinskega turizma.

V Sloveniji poteka veliko odmevnih, svetovno znanih športnih prireditev kot npr. Olimpijski festival evropske mladine, Svetovni pokal v Biatlonu, ki bo na Pokljuki prihodnje leto, FIS Svetovni pokal v smučarskih skokih v Planici, tekmah FIS v alpskem smučanju v Kranjski Gori (Vitranc) in Mariboru (Zlata Lisica), veslaške tekme na Bledu, številnih tekaških maratonih – od Ljubljanskega, Istrskega do Maratona treh src v Radencih, kolesarski maraton Franja …

V okviru naštetih prireditev ali v okviru tradicionalnih športnih prireditev v vašem kraju, razmislite, kako prireditev dopolniti oziroma popestriti s turistično ponudbo za mlade ljudi. Lahko gre za tekmovalce ali obiskovalce oziroma turiste.

Kako sodelujem na festivalu?

Sodelovanje na festivalu Več znanja za več turizma vključuje izdelavo pisne predstavitve turističnega produkta – naloge, izdelavo promocijskega spota in predstavitev turističnega proizvoda na turistični tržnici. Usmeritve za pripravo turističnih produktov:

  • naloga naj temelji na tržnem pristopu, ki bo služil predvsem za potrditev in oblikovanje idej v celovit turistični proizvod;
  • predstavljen turistični proizvod naj ima potencial dejanske uresničitve z izdelanim trženjskim načrtom;
  • predstavitev turističnega proizvoda naj bo pripravljena čim bolj inovativno in privlačno, če je le mogoče, z uporabo sodobnih tehnologij;
  • stojnica naj smiselno predstavlja proizvod – ta naj bo tudi na stojnici predstavljen skladno z izdelano nalogo in osnovno temo;
  • stojnica naj bo privlačna, zanimiva in razpoznavna;
  • pri izvedbi predstavitve na turistični tržnici naj bo poudarek na komunikaciji z okolico kot na pravem turističnem sejmu;
  • k sodelovanju povabite člane turističnih zvez in društev ter druge turistične delavce v kraju.

Rok za prijavo na festival je 30. september 2022. Prijavnico pošljite na info@turisticna-zveza.si ali na naslov Turistična zveza Slovenije, Miklošičeva 38, 1000 Ljubljana.

Vsem prijavljenim na festival bodo ponudili strokovno pomoč in oktobra pripravili seminar, na katerem boste dobili predloge in napotke za vodenje dijakov in študentov pri izvedbi projekta.

Rok za oddajo pisne predstavitve – naloge in promocijskega spota je 25. januar 2023. Dodatne informacije lahko najdeš tudi v razpisu.

CPI
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button