Delo

Selitve123 ali kako lahko kot študent pričneš uresničevati poslovno idejo

Dva nadobudna in ambiciozna študenta sta se nekega popoldneva odločila, da se bosta podala v poslovne vode in ustanovila Selitve123, selitveni servis za vse, ki potrebujejo pomoč pri selitvi.

Selitve123 so nastale naključno

Matija in Jure sta študenta, ki že od nekdaj na svet gledata kot na polje poslovnih idej. Nekega popoldneva sta se po že mnogo prežvečenih idejah vseeno odločila, da pa tokrat nekaj ustvarita. Nastala je zamisel za selitveni servis Selitve123. “Že naslednji dan sva se pričela ukvarjati s to idejo in razmišljati, kako bi sploh prišla do strank,” nam pove Jure, diplomirani ekonomist, ki trenutno zaključuje magistrski študij financ.

Tako je nastal selitveni servis Selitve123. Skupaj z Matijo, ki piše diplomo iz fizioterapije in načrtuje magistrski študij nadaljevati v bolj podjetniški smeri, sta se lotila promocije. K sodelovanju pa sta povabila še nekaj prijateljev. V prvih dneh so tako skupaj z oblikovalko in programerjem postavili privlačno spletno stran, sledili pa so še profili na Facebooku, LinkedInu in Instagramu. Za promocijo so uporabili tudi letake in že po nekaj dneh so dobili svojo prvo stranko.

“Splača se nekoga najeti.”

Kljub temu, da Selitve123 obstajajo šele kratek čas, pa sta študenta že opravila nekaj del, med katerimi so tudi taka, ki se hitro spremenijo v zabavne anekdote. Te objavita na svojem blogu. Selitve ponavadi trajajo nekje okoli 3 ure, če pa gre za zahtevnejšo preselitev, se lahko delo tudi podaljša.

Selitve123, selitve, selitveni servis, poslovna ideja, podjetje, osebno dopolnilno delo, kako ustanoviti podjetje med študijem, kako kot študent ustanoviti podjetje, študent
Zaenkrat ekipo Selitve123 sestavljata Jure in Matija, v prihodnosti pa bosta zagotovo potrebovala še kak dodaten par rok.

Ali Slovenci uporabljamo selitvene storitve, ali pa se raje sami organiziramo in preselimo svojo opremo? “Mislim, da Slovenci še vedno sami poskrbimo za selitve, vendar pa se trend spreminja. Tako kot se iz tujine v Slovenijo prenašajo druge ideje, bodo tudi selitve postale vedno bolj aktualne,” nam razloži Jure. “Ljudje bodo ugotovili, da se vseeno splača nekoga najeti.”

Iz izkušenj vesta, da študentje radi opravljajo selitveno študentsko delo, zato ju ne skrbi, da bi težko našla kak dodaten par rok. “Delo je kratkotrajno, zaslužek pa hiter in dober. Tudi sam sem prav iz tega vidika rad opravljal selitve,” pravi Jure. Iz prve roke vesta tudi, kakšni so pogoji študentskega dela na tem področju, zato želita poskrbeti, da bodo tudi študentje cenjeni.

Kako lahko tudi ti uresničiš svojo poslovno idejo?

“Mnogo študentov ne ve, da obstaja osebno dopolnilno delo,” pove Jure. Ta oblika dela ti omogoča, da obdržiš vse ugodnosti študentskega statusa in se izogneš visoki obdavčitvi, ki si je v primeru ustanovitve samostojnega potjetja (s.p.) kot študent najverjetneje ne bi mogel privoščiti.

Vseeno pa je osebno dopolnilno delo omejeno z vrsto dela, ki ga lahko opravljaš. Preden se torej podaš na to področje dobro preveri, ali je tvoja ideja združljiva s takim načinom dela.

In kakšen je ključ do uspešnega začetka? “Prepričan moraš biti v svojo idejo, okoli sebe pa imeti dober kolektiv,” izpostavi Jure. “Če imaš okrog sebe ambiciozne in pridne ljudi, ki so dobri na svojem področju študija, med njimi pa je nekdo dovolj angažiran, da ustvari tim, se da hitro kaj ustvariti.” Po Juretovem mnenju ljudje zmotno mislijo, da je na začetku poslovne poti ključna dobra ideja. “Najbolj pomembni so ekipa, volja in pa želja.”

Zato le pogumno. Če imaš tudi ti idejo, kot so Selitve123, se čimprej loti dela in prični z uresničevanjem svoje ideje.

 

Urška JAKOPIN
Selitve123

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button