KulskoZabava

Trivia večeri so nazaj!

V ponedeljkovem večeru je dvorano Štuka napolnilo kar 40 prijavljenih ekip, ki so po poletnem premoru znova zagnale svoje male sive celice.

V prvem Trivia večeru se je vse vrtelo okoli izumov, izumiteljev in njihovih življenj. In dejstvo je, da je tudi izumitelj Trivie, pravi car. Dvorano Štuka so, kljub rahli tekmovalnosti in seveda borbi za zmago, napolnjevali smeh, veselje, hitro razmišljanje in ponoven zagon malih sivih celic po brezskrbnem poletju.

Izumi so gonilo napredka

Kot smo vajeni iz vseh Trivia večerov, tudi v letošnjem študijskem letu ostaja navada, da se večer vrti okoli osrednje teme. Prva izbrana tema letošnjega študijskega leta so bili največji izumi in njihovi izumitelji v zgodovini, seveda pa smo se zazrli tudi v sedanjost. Po kateri reki je torej zaplul prvi komercialni parnik, v katerem stoletju so izvedli prvo uspešno cepljenje, kaj pomeni kratica www in v katerem slovenskem mestu se nahaja Puhov most? O vsem tem smo razglabljali in premišljevali.

France Rode, Ljudevit Gaj in Janez Puh

Preden smo se odpravili raziskovat daljno zgodovino izumov, ali pa se premišljeno zapodili v izume sodobnega časa smo v prvem sklopu ostali na domačih tleh, pri domačih izumih in izumiteljih. Si vedel, da je dr. France Rode razvil žepni kalkulator? Ljudevit Gaj je bil pripadnik političnega gibanja ilirizem, Puhov most pa se nahaja na Ptuju. Vsi ti odgovori so tekmovalcem prinesli pomembne prve točke.

Po ogrevanju v prvem sklopu je bilo v drugem treba že pošteno napeti možgane in razmišljati o komunikacijah in izumih na tem področju. Razmišljali smo o Gutenbergu, izumitelju tiskarskega stroja in se spomnili časov, ko je Facebook še veljal za dating app.

Trivia, Trivia večer, Štuk, ŠOUM, izumi, izumitelji
Po poletju je bilo treba ponovno zagnati male sive celice.

Visoka tehnologija in predmeti vsakdanje rabe

Vsi vemo, da je ustanovitelj podjetja Apple Steve Jobs, kdo pa mu je pri ustanovitvi podjetja pomagal in danes velja za soustanovitelja tega imperija? Po kateri reki je dobilo ime največje svetovno podjetje, ki ga zagotovo poznaš? Kateri je izum Thomasa Edisona, brez katerega si danes ne znamo predstavljati vsakdanjika? Preprosti odgovori, ki pa se v pod časovnim pritiskom in hitrim razmišljanjem zdijo zapleteni in neznani. Še dobro, da so tekmovalci, ki se udeležujejo Trivia večerov vajeni vsega tega in jim vprašanja tretjega in četrtega sklopa niso predstavljala težav!

Za konec še k transportu in zdravstvu

Štirje sklopi so bili mimo, napetost v ciljni ravnini pa je počasi in rahlo naraščala. V zadnjih dveh zagotovo odločilnih sklopih smo se dotaknili še izumov na področju transporta in zdravstva. Vprašanja so odplavala k reki, po kateri je zaplul prvi komercialni parnik, pa tudi k malce sodobnejši tematiki in kratici GPS. Spomnili smo se izumitelja penicilina, rentgenskih žarkov in se preselili v 18. stoletje, ko je bilo izvedeno prvo uspešno cepljenje. Na potezi so tako bili le še tisti, ki so morali prešteti in zbrati pravilne odgovore in počakati je bilo treba zmagovalca.

Važno je sodelovati, zmagati je pa tudi fajn

Čeprav je smisel Trivia večerov predvsem v druženju, pridobivanju novega znanja in seveda zabavi, gre vseeno za tekmovanje. In če rek pravi, da je važno sodelovati, k temu lahko pristavimo, da je tudi zmagati fajn. O zmagovalcu tokrat ni odločala nobena dodatna runda, saj si je gladko zmago priborilia ekipa Seals. Drugo mesto je zasedla ekipa, ki je stara znanka Trivia večerov na Štuku, ekipa Vrečkometalci, tretje mesto pa si je priborila ekipa Tuna v lastnem soku.

Trivia Night, Štuk, izumi, ŠOUM
Prvo mesto si je priborila ekipa Seals.

Rebeka MIKŠA
Marcel VRBNJAK

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button