Izobraževanje

Zotkini talenti: najboljši osnovnošolci, dijaki in študenti so prejeli priznanja

Več kot 1300 osnovnošolcev, dijakov, študentov, mentorjev in drugih gostov je v nedeljo po dveh letih napolnilo Cankarjev dom na tradicionalni prireditvi Zotkini talenti.

Na tekmovanjih sodelovalo več kot 43 tisoč mladih

Po dveh letih je spet potekala prireditev Zotkini talenti. Na njej je Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) počastila dosežke nadarjenih mladih, ki so na državnih tekmovanjih iz znanj z različnih področij in srečanju mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS v šolskem letu 2021/22 prikazali največ znanja in dosegli najboljše rezultate. Zbralo se je več kot 1300 osnovnošolcev, dijakov, študentov, mentorjev ter drugih gostov.

Svečani dogodek Zotkini talenti ZOTKS organizira v čast najboljšim mladim talentom, ki so se s svojim znanjem, sposobnostmi, z inovativnostjo in ustvarjalnostjo najbolje izkazali v tekočem šolskem letu na državnih tekmovanjih iz znanj z različnih področij in na srečanju mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS. Na vseh tekmovanjih v organizaciji ZOTKS je v letošnjem šolskem letu sodelovalo skupno več kot 43 tisoč otrok in mladih. Od teh je 16.699 za udeležbo na šolskih ali regijskih tekmovanjih prejelo bronasta priznanja, 1352 srebrna in 708 zlata priznanja.

708 zlatih talentov, med njimi tudi nagrajenec s 4 zlatimi priznanji

Najuspešnejših Zotkinih talentov, ki so v šolskem letu 2021/22 dosegli najboljše rezultate, je bilo skupaj 708. Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma pa se jih je zbralo 171, saj so bili nekateri med njimi dvojni, dva trojna nagrajenca ter celo en nagrajenec, ki je zlata priznanja prejel na štirih področjih.

Med najboljšimi je bilo 34 dvojnih Zotkinih talentov, ki so prejeli zlato priznanje na dveh različnih področjih. Trojni nagrajenec je srednješolec Peter Andolšek, ki je dobil zlato priznanje za naravoslovje, logiko in kemijo. Pri naravoslovju in logiki je bil celo prvi. Osnovnošolec Maj Bombek je zmagal v programiranju v Scratchu, zlato priznanje pa je prejel še pri kemiji in konstruktorstvu. Že drugo leto zapored pa smo dobili tudi Zotkinega nagrajenca, ki je zlata priznanja prejel na štirih področjih. In že drugo leto zapored je to Filip Zver. Filip je prejel zlata priznanja iz psihologije, naravoslovja, logike in kemije.

Letošnjo prireditev sta vodila Urban Kuntarič in Eva Stražar. Za spremljevalni program med razglasitvijo nagrajencev in podelitvijo priznanj so poskrbeli nadarjeni mladi, ki jih je ZOTKS izbral na za to organiziranem natečaju. Poleg tega so se v okviru dogodka na aleji fakultet in organizacij predstavile tudi tehniške, naravoslovne in druge fakultete ter nekaj podjetij in uspešnih projektov, ki so doma in po svetu predstavljali ZOTKS.

Mlad.si / ZOTKS
Mlad.si / IB

Sorodni članki

Back to top button