Potovanje

Cene goriv na posameznih bencinskih servisih dostopne na spletni strani goriva.si

Z današnjim dnem se izteče veljavna uredba o oblikovanju določenih naftnih derivatov, na podlagi katere se oblikujejo najvišje dovoljene maloprodajne cene za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo na bencinskih servisih izven avtocest in hitrih cest. Cene pogonskih goriv se bodo sprostile, uporabniki pa jih lahko spremljajo na portalu goriva.si.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je spomnilo, da je že marca lani vzpostavilo spletno aplikacijo goriva.si. Ta prikazuje maloprodajne cene naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih v Sloveniji in je v prvi vrsti namenjena potrošnikom.

“Transparentno obveščanje potrošnikov o cenah naftnih derivatov potrošnikom omogoča racionalnejše obnašanje pri nakupu goriva. Kakovostno informiranje potrošnikov o cenah ima namreč znatne koristi za kakovosten razvoj konkurence. To se še posebej odraža pri ponudbi homogenih proizvodov, kamor spadajo pogonska goriva,” so navedli na ministrstvu.

Cene goriv na bencinskih servisih  lahko spremljaš na strani goriva.si.

Dodali so, da večja kot je informiranost potrošnikov, manjša je možnost protikonkurenčnega obnašanja ponudnikov, kamor spada tiho dogovarjanje o cenah.

Vlada se je odločila, da ne podaljša uredbe o oblikovanju določenih naftnih derivatov, saj je ugotovila, da cen ni več treba regulirati. Medtem ko trgovci poudarjajo, da bo sprostitev cen, do katere bo prišlo z oktobrom, prinesla več konkurence. Nekateri pa opozarjajo, da bo to vodilo v rast cen.

V primeru, da bi prišlo do neustrezne in nepredvidene korekcije cen navzgor, pa bi država lahko ukrepala in uporabila tudi ukrep kontrole cen, kot to predvideva zakon. Gre za izreden ukrep, ki bi lahko trajal le eno leto, v utemeljenih primerih pa se lahko tudi obnovi.

Vlada je cene naftnih derivatov regulirala od leta 2000, nato pa marca 2016 najprej sprostila cene kurilnega olja in 98-oktanskega bencina. Novembra istega leta pa je sprostila še cene 95-oktanskega in dizelskega goriva na bencinskih servisih na avtocestah in hitrih cestah.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button