Kultura

FeFi – feministični festival filma do nedelje omogoča brezplačen ogled filmov

FeFi od danes pa vse do nedelje, 12. marca, omogoča brezplačen ogled filmov ženskih ustvarjalk, ki so na voljo v treh kategorijah: Retro, ZDAJ! in Frišno.

Prvi feministični filmski festival v Sloveniji FeFi letos poteka že tretjič. V ospredje postavlja ženske zgodbe in ustvarjalke, poimenovan pa je po Genovefi ali plemenski ženski, zavetnici voskaric_jev, pastiric_jev, klobučaric_jev in vrtnaric_jev, ki med drugim ščiti zdravje oči. FeFi gleda in vidi ter daje prednost ženskemu pogledu. Nič več Oko za Oko. Pač pa eno Oko z drugim.

Vsevidno oko FeFi izpostavlja nevidne, zatirane, potiskane na obrobje, a žilave ženske zgodbe, ki krojijo in prekrojujejo tok zgodovine. Ponuja vpogled v prihodnost, sedanjost in preteklost filmskega delovanja žensk, ki si postavljajo lastna pravila in sledijo svoji poti. FeFi Frišno izpostavlja radikalne newcomerke, ki obračunavajo s patriarhalno polpreteklo zgodovino. FeFi Zdaj! je v hic et nunc stanju filmskega ženskega ustvarjanja. FeFi Retro pa osvetljuje pretekla dela, ki ne smejo ostati nevidna in nevidena ali pozabljena.

Kaj prinaša letošnja FeFi?

Tokrat se v sekciji Retro posveča Prešernovi nagrajenki Emi Kugler z njenimi zgodnjimi deli iz zelo ustvarjalnih devetdesetih let prejšnjega stoletja. Kratki video filmi Hidra, Tajga, Postaja 95 in Obiskovalec bodo na ogled tako na spletni strani festivala kot tudi v živo: v Mariboru ves čas trajanja festivala v Black Boxu v GT22 (Glavni trg 22); in v Ljubljani v Participativni ljubljanski avtonomni coni PLAC (Linhartova 43) v soboto, 11. marca ob 17. uri, kjer se bo na pogovoru pridružila tudi avtorica.

V sekciji Frišno FeFi prinaša odlične kratke filme študentk Filmske šole akademije uprizoritvenih umetnosti v Pragi FAMU in Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani AGRFT. Mlade avtorice brezkompromisno in z novimi, svežimi pristopi obravnavajo položaj sodobne ženske in patriarhalno zatiranje, ki ga še vedno doživlja. Hkrati ponujajo vpogled v ženske skupnosti, ki jih zaznamujejo solidarnost, vzajemnost, iskrenost in podpora.

Sekcija ZDAJ! pa se letos osredotoča na temo migracij ter prinaša tri še kako aktualne dokumentarce dveh prodornih slovenskih filmark. Smučarske sanje režiserke Haidy Kancler nam približajo upe treh afganistanskih žensk, ki se želijo osvoboditi spon patriarhalne družbe tako, da bi postale smučarske trenerke, a se ob prihodu v Evropo soočijo s kulturnim prepadom, nerazumevanjem in drugačnimi oblikami zatiranja.

Obzornika 670 in 2021 montažerke in snemalke Nike Autor pa nas popeljeta v obmejne gozdove, kjer naravno spokojnost zadnje desetletje kruto režejo rezilna žica in tragične zgodbe številnih beguncev, ki se soočajo z nasilnim evropskim mejnim režimom.

Vse filme si lahko d 8. do 12. marca brezplačno ogledaš na spletni strani festivala.

Društvo za razvoj filmske kulture Maribor
Društvo za razvoj filmske kulture Maribor

Sorodni članki

Back to top button