Kultura

Feminizem je futurizem na 9. festivalu StopTrik

3. oktobra 2019 se v Mariboru začenja 9. mednarodni festival StopTrik, vsakoletno praznovanje animiranih filmov v tehniki stop animacije. Je največji tovrstni festival v Evropi.

9. mednarodni destival stop animacije StopTrik se bo v Mariboru odvil med 3. in 6. oktobrom, kasneje pa med 9. in 11. novembrom tudi v Lodzu na Poljskem. Preko poletja je potekalo več preddogodkov: na različnih dogodkih v Mariboru so predvajali izbor animiranih filmov različnih let festivala (Festival Lent, Letni Kino Minoriti, Poletni lutkovni pristan), v Cerknem (C.M.A.K), Murski Soboti (MIKK) in Škofji Loki (Rdeča ostriga). V pripravi sta še preddogodka v Ljubljani in Kopru.

Letošnji festival se osredotoča na boj za pravice žensk v modernem svetu.

Festival v znamenju žensk

Letošnji festival se osredotoča na tematike povezane s filmskimi ustvarjalkami in pravicami žensk v kulturnem, družbenem in političnem svetu. Potekal bo pod dvema osnovnima izhodiščema, ki bosta udeležencem predstavljala odlično izhodišče za debato in razmislek: “Feminizem je futurizem” in “Kontekst je pomemben”.

Prvo izhodišče razkriva večplastne vidike ženskega ustvarjanja animiranih filmov, raziskuje težnje ženskega filmskega ustvarjanja in poudarja ženske umetnice. Drugo programsko izhodišče pa se navezuje na geografsko raznolikost in raznorodnost trendov in stilistik, ki so se razvile v Srednji in Vzhodni Evropi ter Latinski Ameriki.

Štirje tekmovalni in in predstavitveni sklop

Tudi letos bodo potekali štirje tekmovalni sklopi. Trije sklopi Mednarodnega tekmovanja bodo razkrili sodobne produkcije, narejene v tradicionalni tehniki stop. Drugi sklop animacije pa bo sklop Borderlands, v katerem bodo tekmovali sodobni eksperimentalni in hibridni filmi, ki se poslužujejo še drugih tehnik ustvarjanja.

V sklopu Panorama bodo prikazani filmi, ki se niso uvrstili v tekmovalni program, a so kvalitetni in aktualni za občinstvo.

Na festivalu se bodo odvile tudi tri tematske retrospektive, otroški in mladinski program. Pester pa bo tudi spremljevalni program: okrogle mize, pogovori z avtorji in kuratorji, predstavitve festivalov animacije, predstavitve knjig s področja animacije, razstave, predstave, sprehodi in koncerti. Osrednje prizorišče festivala je Vetrinjski dvor, dogajalo pa se bo tudi v galeriji K18, Lutkovnem gledališču Maribor in v GT22.

Celoten program si lahko ogledaš na StopTrik spletni strani.

 

 Infopeka
 StopTrik Festival

Sorodni članki

Back to top button