NoviceŠport

Iranska plezalka, ki je nastopila brez hidžaba, je varno pristala v Iranu

Iranska športna plezalka Elnaz Rekabi je pred nekaj dnevi pristala v središču medijske pozornosti, ko je na tekmovanju v Seulu nastopila brez hidžaba. Pokrivalo naj bi ji po nesreči zdrsnilo iz las, vendar mnogi o tem dvomijo. Zaradi tega dogodka so se njeni bližnji bali za njeno varnost, vendar je pred nekaj urami varno pristala v Teheranu.

Triintridesetletna Iranka Elnaz Rekabi je konec minulega tedna na azijskem prvenstvu nastopila brez hidžaba, ki je zapovedan po strogih pravilih oblačenja v njeni državi. Nekateri potezo povezujejo s protesti v Iranu, sama pa to zanika.

Po odmevni potezi Rekabijeve je narasla skrb glede odziva iranskih oblasti ob njeni vrnitvi v domovino. Številni so njeno odločitev razumeli kot izkaz solidarnosti in podporo iranskim ženskam, ki že več tednov protestirajo proti strogi politiki oblačenja v njihovi državi in zatiranjem žensk.

Skrb je še toliko večja zaradi svežega spomina na tragično smrt 22-letne Mahse Amini pred mesecem dni, ko so jo zavoljo domnevno nepravilnega nošenja hidžaba najprej pridržali v iranskem zaporu, kjer je nato v nejasnih okoliščinah tudi umrla.

Ravno smrt Aminijeve je v Iranu sprožila množične proteste v katerih je življenje izgubilo že več kot sto ljudi.

Hidžab je izgubila pomotoma, je napisala na Instagramu

Elnaz Rekabi se je v svojem prvem komentarju po nedeljskem dogodku na Instagramu najprej opravičila za zaskrbljenost javnosti in vztrajala, da je bil njen videz na tekmi v Seulu splet naključij. V začetni disciplini balvanskega plezanja je nosila tradicionalno pokrivalo za glavo, v nadaljevanju tekme pa le naglavni trak.

“Zaradi hitenja in nepričakovano hitrega poziva naj začnem s tekmovanjem, mi je hidžab pomotoma padel z glave,” je zapisala Rakabijeva in dodala, da je skupaj z iransko reprezentanco že na poti v domovino. Mnogi so skeptični o resničnosti teh trditev in menijo, da je objavo napisala pod prisilo.

Kaj se bo zgodilo s plezalko?

Številni mediji so medtem zapisali, da je Rekabijeva skupaj z iransko reprezentanco v ponedeljek dopoldne zapustila hotel, nato pa se je za njo izgubila vsaka sled. Po navedbah medijev so iranski plezalki zasegli potni list in mobilni telefon, v javnosti so se pojavile govorice o njeni aretaciji, kar pa je iransko veleposlaništvo v Seulu odločno zanikalo.

Elnaz Rekabi je danes zgodaj zjutraj varno pristala v Teheranu, kjer jo je sprejela njena družina. Sprejela jo je množica ljudi, ki so jo pospremili z vzkliki “Elnaz je herojka.” Kam so jo odpejali po sprejemu na letališču, ni znano.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TheDastanProject (@thedastanproject)

Poznavalci razmer v Iranu predvidevajo, da bodo Elnaz Rekabi po vrnitvi v domovino izključili iz plezalne reprezentance in ji odvzeli potni list. Podobno usodo so zaradi svoje podpore protestom in določenih zapisov na Instagramu v odzivu na smrt Mahse Amini že doživeli nekdanji velikani iranskega športa, med njimi je bil tudi bržkone najbolj znan iranski nogometaš vseh časov Ali Daei.

STA, BBC
Twitter

Sorodni članki

Back to top button