Glasba

Kaj poslušamo? Besedila in skrit pomen trenutno popularne glasbe

Tudi, če nisi največji ljubitelj pop glasbe, je med njo zagotovo nekaj skladb, ki se predvajajo dovolj pogosto, da so ti zlezle pod kožo. Zate smo raziskali, kaj opevajo trenutno najpopularnejše skladbe.

Koliko popularnih pesmi ti je znanih, morda jih nekaj celo znaš zapeti, ampak se nisi nikoli poglobil v njihovo besedilo, kaj šele, ali je za tem besedilom kak skrit pomen? Raziskali smo, o čem govori trenutno popularna glasba.

“Dance for me”

Najpogosteje spregledamo pomen plesne glasbe kot je Dance Monkey. Plešoča opica je simbol za ljudi, ki nimajo svobode, saj jih nadzira nekdo drug. Pevka Tones and I z njo opozarja na glasbene urednike, ki imajo popoln nadzor nad umetniki in jim jemljejo svobodo. Medtem starejša, čeprav še vedno izjemno priljubljena Señorita, sledi Despacitu s plesnim ritmom in besedilom, ki govori o poželenju. Podobna je nova skladba Jonas bratov, Only human, ki govori o plesu s tisto posebno osebo ali pa še novejša skladba Justina Bieberja, Yummy, ki vključuje še malo več romantičnega besedila, namenjenega njegovi ženi.

Sto in eno zlomljeno srce

Največji delež glasbe, ki jo poslušamo, še vedno govori o ljubezni, prekinitvi razmerij in bolečini, ki jo ta povzroča. Kako popularno je lahko zlomljeno srce, je dokazal Lewis Capaldi s Someone you loved. O ljubezni, s katere se ne bo zgodilo nič, poje tudi Post Malone v izjemno predvajani glasbi Circles. Gre za ljubezenske pesmi, ki jih, če prisluhneš besedilu, hitro razumeš. Med njimi njimi je kot vedno tudi Ed Sheeran, tokrat s skladbo Put it all on me.

Vera ne gre nikoli iz stila

Že od začetka pop glasbe so nastajale skladbe, zaradi katerih se pojavljajo dvomi, ali govorijo o ljubezni do Boga ali romantični ljubezni do osebe. Med verno glasbo naj bi spadala tudi slavna Higher love Kyge in Whitney Houston.

Skriti pomeni Narcotic in Shallow

Narcotic skupine Liquido govori o drogah in počutjem pod vplivom kokaina in marihuane. A če ji pozorno prisluhneš, opaziš, da dejansko opeva žensko, zaradi katere se počuti, kot da je pod vplivom drog.

Ravno nasprotno pa bi naj bila pesem, ki na radiu kraljuje že več kot eno leto, Shallow, romantična, toda v resnici ima še feministični pridih. Lady Gaga je namreč pojasnila, da še vedno živimo v času, kjer večinoma prisluhnemo samo moškim. V pesmi, ki vključuje dialog moškega in ženske, pa oba zares prisluhneta drug drugemu, zaradi česar se povežeta in Lady Gaga meni, da je to razlog za uspeh pesmi.

“Ride ’till i can’t no more”

Najbolj iskana pesem leta 2019, Old town road, pa ni samo pesem o kavbojskem življenju, jahanju konjev ali podobnem, kar si si morda predstavljal. Lil Nas X je razkril, da govori o doseganju življenjskih ciljev. Sam je imel težave z doseganjem uspeha, jahanje konja pa pomeni, da moraš iti naprej in vztrajati, ne glede na okoliščine.

Popularna glasba velikokrat nima globljega pomena, velikokrat ima pomen, kot si ga predstavljamo, včasih pa ima tudi pomen, ki ga ne razberemo, dokler se v pesem ne poglobimo. Mi smo raziskali samo manjši delež najpopularnejše glasbe, sam pa se lahko poglobiš še dlje in raziščeš, o čem dejansko govorijo vse tvoje najljubše skladbe.

 

Mojca KUPČIČ
pomen glasbe, besedilo glasbe, skrit pomen glasbe, skrit pomen pesmi, pomen pesmi, besedilo pesmi, pop, pop glasba, kaj poslušamo, dance monkey, dance for me, senorita, despacito, only human, tones and i, jonas brati, lewis, someone you loved, post malone, circles, higher love, whitney houston, kygo, narcotic, liquido, shallow, lady gaga, old town road, lil nas x Pexels
ikona snemalec Justin Bieber – Yummy (Official Video), Ed Sheeran – Put It All On Me (feat. Ella Mai) [Official Video], Liquido – Narcotic (Official Video), Lil Nas X – Old Town Road (Official Movie) ft. Billy Ray Cyrus

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button