Delo

Kako do študentskega dela med počitnicami?

Poletje je čas, ko si mnogo mladih poišče počitniško delo, preko študentskega servisa.

V trenutnem nestabilnem času po epidemiji, pa so mladi občutili velik upad ponudbe študentskega dela, saj veliko poklicev ter del ni mogoče opravljati. Povprašali smo študenstki servis Adecco, kakšno je trenutno stanje glede dela. V nadaljevanju pa je mlade spodbudno nagovorila tudi Anja Fortuna, predsednica Mladinskega sveta Slovenije.

Trenutne možnosti počitniškega dela

Na vprašanje, kakšne so trenutne možnosti mladih glede počitniškega dela v času po epidemiji, so nam s kadrovske agencije Adecco odgovorili,  da v študentskem servisu Adecco po epidemiji sicer beležijo upad dela, pa vendar je še kar nekaj prostih delovnih mest. Trenutna aktualna počitniška dela, so v veliki večini povezana s trgovsko branžo, proizvodnjo dejavnostjo in administrativnimi deli. Ravno v tem času pa so se povišale urne postavke, saj imajo podjetja potrebo po študentski delovni sili praktično takoj. “Ugotavljamo, da se v povezavi s preteklim letom število mladih iskalcev zaposlitev ni bistveno zmanjšalo, niti povečalo. Mnogo študentov je v času epidemije čez noč ostalo brez študentskega dela in primarnega vira dohodkov, zato so trenutno pripravljeni poprijeti za kakršnakoli alternativna dela, ne glede na situacijo s korona virusom. 
Bistveno zmanjšalo pa se je število delodajalcev in razpisanih delovnih mest.”  Je obrazložila Eva Rupnik, koordinatorka področja rekrutacije v Adeccu in mladim predlagala: “V Adecco predlagamo vsem študentom, da se enostavno prilagodijo novim razmeram. Na trgu, kot tudi v gospodarstvu, so optimistični in pripravljeni na nastale spremembe. Aktivnim in vztrajnim mladim iskalcem zaposlitvenih priložnost bodo vrata na trgu vedno odprta.”

“Pridobiti delo v tem obdobju je vsekakor težko, zagotovo pa je za tiste mlade, ki so pridni in aktivni lažje.” Je študentke in študente nagovorila Anja Fortuna, predsednica Mladinskega sveta Slovenije in svetovala, da se mladi angažirajo v svoji lokalni skupnosti, kjer delujejo in kjer lahko prispevajo svoje izkušnje ter znanje. “Se pa vsekakor ne smete bati opravljati nobenega dela. Pomembno pa je tudi, da jasno poudarite kakšne so pravice študentskih delavcev  in delodajalcu ne smete dovoliti, da vas izkorišča. Hkrati pa morate biti vestni in delavni. Mislim, da počitniška dela ne jemljemo dovolj resno oz. spoštljivo. Če se dela lotiš z zagonom lahko od njega pridobiš marsikaj. Jaz sem vse počitnice in vikende preživela “za šankom” in ta mi je prinesel ogromno nekih veščin. Le dojemljiv moraš biti za stvari, ki se dogajajo okoli tebe.”

Poiskali smo nekaj rešitev in povezav do prostih počitniških del po Sloveniji:

 

 mlad.si
 Pexels

Sorodni članki

Back to top button