Bivanje

Kako najti dobro stanovanje na slabem nepremičninskem trgu?

Najti popolno stanovanje v nepremičninskem trgu, ki je v popolnem kaosu, je lahko velik napor. Reddit zato prihaja na pomoč z nekaj splošnimi nasveti, ki lahko olajšajo tvoje iskanje.

Nepremičninski trg že nekaj časa poka po šivih. Ljudi, ki potrebujejo stanovanje, je preveč, stanovanj pa ravno toliko, da najemodajalci lahko postavljajo cene v svojo korist. Kako torej v takšni zmešnjavi najti kvalitetno stanovanje za kvalitetno ceno? Tukaj lahko vskoči Reddit z nekaj splošnimi nasveti, ki v takšni zmedi pridejo še kako prav.

Nepremičninski trg je zadnje čase zelo nestabilen in nepredvidljiv, zato preveri nasvete, ki ti bodo marsikatero zadevo olajšali.

Ne plačuj, dokler si ne ogledaš stanovanja

Včasih se lahko zdi, da je potrebno vse storiti hitro, hitro, hitro, drugače bo tvoje sanjsko stanovanje že oddano. Pri tem pa se je vseeno dobro držati naslednjega pravila: ne plačuj ničesar, dokler si ne ogledaš stanovanja v živo. Fotografije lahko pogosto zavajajo, saj so tukaj zato, da te privabijo v stanovanje in pokažejo njegove najboljše lastnosti. Ko pa si dejansko tam, si oglej vsak kotiček, preizkusi vsako pipo in vtičnico, da boš popolnoma prepričan, kam vlagaš svoj denar.

Stanovanja so običajno fotografirana tako, da se pokažejo v najboljši luči, zato ne nakazuj nobenega denarja, preden si ga dodobra ne ogledaš.

Pravi trenutek je lahko izmuzljiv

Ujeti pravi trenutek za selitev je skoraj nemogoče. Na tvoji poti do stanovanja te lahko pričakajo ovire, druge priložnosti, nova služba in še marsikaj, kar ti lahko zatrese nova tla pod nogami. Morda boš moral spakirati in se preseliti takoj, ali pa bo trajalo nekaj časa in se boš znašel na neskončno dolgih vožnjah na faks. Poskusi podrobno slediti, kdaj se je dejansko mogoče vseliti v stanovanje in planiraj to vsaj toliko časa naprej, da se ti faks ali služba, stanovanje in pakiranje udobno pokrijejo – kolikor se pač da.

Uskladiti svoje življenje z idealnim trenutkom za nakup ali najem novega stanovanja je skoraj nemogoče. Z dobrim planiranjem se lahko izogneš vsaj nekaterim nevšečnostim.

Kot rit in srajca

Kljub temu, da pri nas to ni v navadi, pa je lahko zibira nepremičninskega agenta pametna odločitev. Postal bo tvoj najtesnejši zaveznik. Če bo imel vse možne detajle, ki mu jih lahko ponudiš, ti bo najlažje pomagal. Zato ni potrebno biti sramežljiv pri tem, koliko lahko zapraviš, kdaj točno si na voljo za oglede, kaj je res tisto, kar iščeš. Agent ti bo tako najlažje pomagal najti nekaj, kar ti bo ustrezalo, brez nepotrebnega zapravljanja časa.

Nepremičninski agent je tvoj zaveznik, zato ga brez zadržkov seznani s svojimi željami in finančnimi zmogljivostmi.

Seznani se s svojimi pravicami

Gotovo najpomembnejši nasvet, ki ga Reddit lahko poda: poznaj svoje pravice do potankosti. To ti bo pomagalo, ko boš podpisoval pogodbo, saj boš lažje našel vse zanke in se jim spretno izognil. Lažje boš tudi ocenil, ali je najemodajalec vreden tvojega zaupanja in ocenil kvaliteto hiše ali stanovanja, ki jo/ga želiš najeti ali kupiti. Slovenski stanovanjski zakon je res obsežen in terja nekaj časa zbranega študija, vendar je prav to lahko tisto, kar te reši, ko boš na koncu sklepal pogodbo z najemodajalcem, ali pa opravljal svoj prvi nepremičninski nakup.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button