Izobraževanje

Kako pripraviti dobro predstavitev?

Če nameravaš nastopati pred javnostjo, da bi predstavil določeno tematiko, se moraš pred tem dobro pripraviti. Sploh, če želiš želeno sporočilo predati kar najbolj učinkovito.

Preprosta struktura prezentacije

Pomembno je, da najprej ustvariš ogrodje same predstavitve. Vsak govor naj bi bil sestavljen iz uvodnega dela, iz jedra in iz zaključka. Razmisli, kaj od tega, kar nameravaš povedati, boš umestil v kateri del.

Smisel uvoda je v tem, da poslušalcem predstaviš, o čem boš govoril; gre za kratek povzetek prezentacije. V jedru predstavi glavna sporočila, ki jih želiš predati. Podkrepiti jih moraš z dokazi, primeri iz prakse in drugim (odvisno od tematike govora). Zaključek je namenjen temu, da izpostavite glavne poudarke govora. Izpostavite tisto, kar želite, da si bodo ljudje zapomnili od vaše predstavitve.

Priporočljivo je, da ne pretiravaš s številom slajdov. Tudi če tvoj govor traja 30 minut, zadostuje, če pripraviš 10 slajdov. Verjetno si želiš, da bi občinstvo večjo pozornost namenilo govoru kot pregledovanju PPT predstavitve.

Predstavitev
Drži se pravila manj je več, saj bo le tako predstavitev udarna in zanimiva.

Omeji količino besedila na slajdih

Pravilo, da je manj več, velja tudi pri pripravi prezentacije. Na vsakem slajdu naj bo čim manj besedila. Bistvo govora je v tem, da je pozornost usmerjena na tebi in na sporočilu, ki ga želiš posredovati. Več besedila, kot boš dodal prezentaciji, bolj bo ta odvračala pozornost.

Na slajd napiši največ šest besed, s čimer boš na poslušalce naredil veliko večji vtis, kot pa goro teksta. To, da napleteš zgodbo okoli njih, pa je tvoja naloga. Prezentacijo uporabi zgolj kot podporo govoru. Tako lahko na njej posreduješ informacije, ki jih prek govora ne moreš. Pokaži fotografije tega, o čimer govoriš ali kratke posnetke. Tako boš obdržal pozornost občinstva in jih pritegnil.

Design prezentacije

Ni potrebe posebnih znanjih, če želiš oblikovati predstavitev, ki bo tudi privlačna na pogled. Čeprav se ti ta vidik morda ne zdi tako pomemben, pa smo ljudje vizualna bitja. Zato bodo lepo oblikovani slajdi hitreje pritegnili pozornost.

Pri uporabi barv ne pretiravaj. Priporočljivo je, da uporabiš dve barvi, ki naj bosta bolj pastelni. Črna in bela pri tem ne štejeta. Pisava, ki jo boš uporabil, naj bo konstantna na celotni prezentaciji. Uporaba različnih stilov pisave in velikosti namreč izpade neprofesionalno. Besedilo naj bo na slajdu čim bolj enakomerno, simetrično porazdeljeno. Naj se nahaja čim bolj na sredini.

Prezentacijo izboljšuj

Ko si predstavitev končal, jo preveri še enkrat. Če je preveč besedila, ga skrajšaj. Odpravi pravopisne napake. Daj jo v pregled nekomu drugemu, ki bo lahko objektivno ocenil njen izgled in razumevanje podanih informacij.

 

Mladi podjetnik
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button