Kultura

Michelangelo z Davidovim kipom prehitel medicinsko znanost

Italijanski renesančni kipar Michelangelo Buonarroti, ki velja za najpomembnejšega renesančnega kiparja in enega največjih umetnikov vseh časov, je v svoji mojstrovini Davidu glede poznavanja krvnega obtoka prehitel medicinsko znanost, v svoji novi študiji trdi ameriški strokovnjak za medicino.

Michelangelo Buonarotti je eden največjih umetnikov vseh časov, njegova kiparska dela pa so izjemno natančne replike realnega sveta. Daniel Gelfman z Univerze Marian v Indianapolisu je zato v reviji Jama Cardiology opozoril njegovo upodobitev jugularne vene in krvnega obtoka. “Več kot 100 let pred tem, ko je znanost opisala mehanizme krvnega obtoka in s tem tudi jugularno veno, jo je Michelangelo do popolnosti upodobil v svojih delih, še posebej v kipu Davida,” pravi Gelfman.

Michelangelo je s kiparsko mojstrovino prehitel medicinsko znanost.

Po njegovih besedah v drugih kiparskih delih pa tudi v živo jugularna vena običajno ni vidna. Michelangelo pa jo je jasno izrazil nad Davidovo ključnico.

Ameriški zdravnik je kip Davida minulo poletje videl v Firencah. Naj bi bil prvi, ki je opazil to podrobnost. V času, ko je nastajal kip Davida, William Harvey še ni podal opsa mehanizma krvnega obtoka, zaj je to storil šele leta 1628.

David je mojstrovina renesančnega kiparstva. Marmornat kip biblijskega junaka je nastal med letoma 1501 in 1504 in je visok 5,17 metra. Je ena od priljubljenih turističnih znamenitosti Firenc.

Kip Davida je bil izvorno naročen kot eden iz serije kipov prerokov, ki naj bi stali ob vzhodnem robu strehe katedrale v Firencah. Vendar so ga namesto na streho postavili na trg Piazza della Signoria pred Palazzo Vecchio, kjer so ga odkrili 8. septembra 1504. Leta 1873 so ga preselili v Galleria dell’Accademia v Firencah, pozneje so na njegovo mesto na Piazza della Signoria postavili repliko.

Michelangelo Buonarroti (1475-1564) se je rodil v Cepreseju. S 13. leti se je začel učiti v Ghirlandaiovi delavnici v Firencah. Najprej je živel v Bologni, nato v Rimu, Firencah in ponovno v Rimu. Znan je med drugim tudi po poslikavi stropa Sikstinske kapele.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button