Glasba

Najbolj iskane pesmi aplikacije Shazam so …

Aplikacijo Shazam za prepoznavanje pesmi, ki so jih slišali, a jih ne poznajo, vsak mesec uporabi 200 milijonov uporabnikov.

Najbolj iskana je po podatkih aplikacije lanskoletna uspešnica Dance Monkey avstralske kantavtorice Tones And I. Dance Monkey je bila odgovor na 36,6 milijona iskanj pesmi.

Drugo mesto je zasedel folk duo Lilly Wood & The Prick s pesmijo Prayer in C iz leta 2014

Kot navaja britanski BBC, pesem Dance Monkey pripoveduje o pevkinih izkušnjah ob igranju na ulicah Byron Bayja. Tones And I je umetniško ime kantavtorice Toni Watson. Tones And I je povedala, da je bila aplikacija Shazam neprecenljiva za njeno kariero.

“Ko sem izdala Dance Monkey, nisem imela veliko občinstva. Zaradi Shazama pa sem lahko dosegla več ljudi in povečala število svojih oboževalcev. Kar je vodilo v nastanek moje kariere,” je povedala glasbenica. Pesem je konec lanskega leta 11 tednov kraljevala na samem vrhu britanskih lestvic, prvo mesto pa je zasedla še v 29 drugih državah. Prav tako je Dance Monkey rekorderka kot najbolj iskana Shazam pesem v enem dnevu.

Shazamova lestvica najbolj iskanih pesmi kaže, da sta najbolj popularna dance glasba in neobičajen pop, pri čemer sta visoko sta uvrščeni tudi Aviciijeva Wake Me Up in OMIjeva Cheerleader.

Prevladujejo muhe enodnevnice

Štiri od desetih najbolj iskanih pesmi so muhe enodnevnice, ki so izvajalcem prinesle kratkotrajno slavo, nato pa so utonili v pozabo oziroma so ostali znani le po tej eni pesmi. Med njimi sta multiinstrumentalist Gotye s pesmijo Somebody That I Used To Know iz leta 2012 in kantavtor Passenger s pesmijo Let Her Go iz leta 2013, ki zaseda tretje mesto na Shazamovi lestvici.

Med dvajsetimi najbolj iskanimi pesmimi so tri pesmi Eda Sheerana, ki se na lestvici stotih najbolj iskanih pojavi še četrtič, prav tolikokrat pa se pojavi tudi The Weeknd. Trikrat so se s svojimi pesmimi med prvih sto uvrstili Sia, Sam Smith, Clean Bandit in Imagine Dragons.

Aplikacija Shazam je nastala leta 2002 z milijonom pesmi v svoji podatkovni bazi, sedaj pa bazo sestavlja več deset milijonov pesmi. Aplikacijo je leta 2016 za 400 milijonov dolarjev kupilo podjetje Apple, še navaja BBC.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button