Kulsko

Našli zakopano vikinško ladjo, staro več tisoč let

Norveški arheologi so na otoku na zahodu države odkrili večjo vikinško ladjo, ki naj bi bila stara več kot tisoč let. Predvidevajo, da je ladja najverjetneje iz merovinškega ali vikinškega obdobja, kar pomeni, da je stara več tisoč let.

Obdobje frankovske dinastije Merovingov je trajalo od približno leta 570 do leta 800. Vikinško obdobje pa je sledilo med letoma 800 in 1050.

Vikingi so živeli med letoma 800 in 1050.

Arheologi Norveškega inštituta za raziskave kulturne dediščine NIKU so ostanke ladje odkrili lani s pomočjo radarja. Radar zazna objekte pod površjem zemlje. Plovilo je zakopano v gomilnem grobišču, katerega premer ocenjujejo na okrog 18 metrov, slike radarja pa kažejo, da bi bil lahko gredelj plovila dolg 13 metrov, celotno plovilo pa še nekaj metrov več.

Vikinge so pokopavali tudi z ladjami

Za vikinškega bojevnika je bila največja čast umreti v boju, saj je tako začel potovanje z ravne Zemlje v mitološko rajsko dvorano Valhalo. Ker je za pot k bogovom potreboval plovilo, so kralje in poglavarje pokopavali ne le z orožjem in nakitom, ampak tudi z ladjo.

Večji sta bili ladja in gomila, pomembnejši je bil pogreb oziroma pokojnik. Na Norveškem imajo sicer le tri dobro ohranjene vikinške ladje, vse pa hranijo v muzeju v Oslu.

Omenjeno ladjo so našli na otoku Edoya, blizu morske poti, ki je v preteklosti vodila do mesta Trondheim. Območje je bogato arheološko najdišče, na bližnjem otoku Kuli so namreč že pred leti našli znameniti, več kot 900 let star kamen, znan kot Kulisteinen, na katerem je runski napis s prvo znano omembo dežele Norveške.

 STA
 Pexels

Sorodni članki

Back to top button