Kulsko

Pariz bo pred olimpijskimi igrami 2024 preuredil Elizejske poljane

Pariz bo leta 2024 gostil naslednje poletne olimpijske igre, pred dogodkom pa bodo oblasti preuredile Elizejske poljane. Županja francoske prestolnice Anne Hidalgo je povedala, da bodo zelo zmanjšali prostor za avtomobile in naredili predel bolj zelen.

Elizejske poljane bodo pridobile hektar in pol zelenih površin

Okoli Slavoloka zmage, ki je na vrhu Elizejskih poljan, naj bi razširili cono za pešce. Na koncu okrog dva kilometra dolge avenije, poleg Place de la Concorde, pa bodo uredili vrtove. Tako bo nastal hektar in pol zelenih površin, posadili bodo na stotine dreves, grmov in rož.

Dela na eni najbolj znanih avenij na svetu, katerih vrednost je ocenjena na 26 milijonov evrov, naj bi se začela že čez nekaj tednov. Terase na vrhu avenije bo v skladu z ohranjanjem “identitete in osebnosti območja” preuredil Belgijec Ramy Fischler.

Elizejske poljane obstajajo od leta 1670. Vnovič jih je sredi 19. stoletja obnovil baron Georges-Eugene Haussmann, ki je ob tem kot arhitekt poskrbel tudi za preobrazbo celotnega Pariza pod Napoleonom III.

Poljane so bile v stoletjih prizorišča velikih dogodkov francoske in svetovne zgodovine, številnih proslav, parad, protestov in drugih veselih in tudi tragičnih dogodkov.

Številni Francozi so mnenja, da so v zadnjih treh desetletjih zaradi prometa in luksuznih trgovin izgubile prvotni čar in da so namenjene le elitnim turistom, ki se jim običajni prebivalci ognejo. Kljub temu pa je tudi sedanji načrt obnove razdelil meščane in nekateri nasprotujejo temu, da bi bil promet iz avenije “skoraj izgnan”.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button