Potovanje

Nova dimenzija mladinske mobilnosti

Združitev članske izkaznice Popotniškega združenja Slovenije (PZS) in Evropske mladinske kartice je prvi primer v Evropi, ko sta povsem ločeni organizaciji izdali enotno kartico in tako združili tudi vse ugodnosti.

PZS, ki svojim članom omogoča vsaj 10 % ugodnejše bivanje v mreži 4000 mladinskih prenočišč (Youth Hostlov) po svetu s številnimi dodatnimi ugodnostmi, ter Zavod MOBIN, ki mladim med 15 in 30 letom starosti omogoča prek 70.000 popustov po Evropi, sta se dogovorila o združitvi ugodnosti obeh članskih izkaznic. Od septembra dalje bodo tako mladi ob včlanitvi v katerokoli od dveh združenj, koristili tudi vse popuste, ki jih ponuja partnersko združenje.

Obe nevladni organizaciji delujeta prvenstveno na področju mobilnosti in aktivacije mladih v smeri družbeno odgovornega delovanja, saj se oboji zavedata, da komunikacija prek pametne tehnologije ne more v celoti nadomestiti osebnih stikov, enako pa ogledi filmov in fotografij ne bodo nikdar zamenjali čarov potovanj. Organizaciji bosta še naprej izvajali ločene programe mladinskega dela, vendar bosta v prihodnosti pripravili še številne pobude, ki bodo z združitvijo članskih izkaznic po novem dosegale prek 70.000 mladih v starosti 15 do 29 let, kar sicer predstavlja približno eno petino vseh mladih v Sloveniji.

Tako je Slovenija postala prva država v Evropi, kjer sta se ločeni organizaciji, članici European Youth Card Association (EYCA) in International Youth Hostel Federation oziroma Hostelling International, dogovorili za izdajo skupne enotne izkaznice. Ta bo postala nepogrešljivo orodje v rokah mladih, ki radi ugodneje raziskujejo različne dele sveta, doma v Sloveniji pa koristijo že prek 500 popustov ter ugodneje prenočujejo v 36 Youth Hostlih.

Vsem obstoječim in novim članom obeh organizacij z že veljavnimi izkaznicami, bo brezplačno omogočena nova virtualna izkaznica, ki se bo nahajala v mobilni aplikaciji Evropske mladinske kartice, dostopne na Google Play-u (za sistem Android) in App Store-u (za sistem iOS).

 

Sorodni članki

Back to top button