Glasba

Novoletni koncert svetla izjema na dunajski glasbeni sceni

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov bo, čeprav bo tokrat potekal pred praznim avditorijem, svetla izjema na glasbeni sceni v avstrijski prestolnici, ki jo je letos utišala pandemija covida-19. Dunaj, kjer letno priredijo okoli 15.000 koncertov in drugih glasbenih dogodkov, sicer običajno v prazničnem času preplavijo koncerti in plesi.

Dunajske koncertne dvorane so bile med prvimi, ki so jih junija po prvem zaprtju zaradi novega koronavirusa ponovno odpri. Mesto je namreč poskušalo ohraniti svoj sloves enega najboljših svetovnih središč klasične glasbe. Vendar so morali dunajska glasbena prizorišča novembra zaradi ostrejših omejitev ponovno zapreti.

Zato ima letošnji tradicionalni novoletni koncert Dunajskih filharmonikov še dodatno simbolično vrednost. “Če odpovemo novoletni koncert, bi bil to grozno znamenje za ves svet,” je za francosko tiskovno agencijo AFP konec oktobra povedal predstavnik Dunajskih filharmonikov Daniel Froschauer. Decembra pa je na novinarski konferenci dejal, da bi bilo nemogoče ne izpeljati koncerta.

Prvi novoletni koncert so Dunajski filharmoniki pripravili leta 1939, danes velja za enega najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe na svetu. Kot vsako leto ga bodo predvajali v 90 državah po vsem svetu. Po televiziji pa ga običajno spremlja več kot 50 milijonov gledalcev.

Ponavadi srečneže, ki lahko koncert spremljajo v dvorani Musikverein, določi žreb, letos pa bodo koncert izvedli pred praznim avditorijem. Že šestič ga bo vodil italijanski dirigent Riccardo Muti. Aplavz 7000 gledalcev se bo v živo predvajal preko 20 zvočnikov v koncertni dvorani.

Tradicija plesa sega v 18. stoletje

Če je filharmonija za Avstrijo, kar je “nogomet za Anglijo”, potem je edino primerno, da je novoletni koncert eden redkih preživelih med koronavirusnimi zaprtji, meni Froschauer.

Ljubitelji plesa pa so ostali brez približno 450 plesov, ki se sicer zvrstijo med novembrom in februarjem. Plesi so namenjeni najrazličnejšim skupinam, denimo dimnikarjem, lastnikom kavarn ali cvetličarjem. Tradicija sega v 18. stoletje, ko habsburški kraljevi plesi niso bili več namenjeni le aristokraciji.

Trenutna situacija je močno prizadela približno 20 plesnih šol na Dunaju, pa tudi frizerje, cvetličarje, hotelirje, krojače, voznike taksijev in drugih, ki jim plesi prinašajo zaslužek.

Sezona 2019/2020 je po pisanju AFP privabila 500.000 obiskovalcev, od tega 55.000 iz tujine, ki so v povprečju potrošili po 290 evrov na osebo. Po oceni direktorja dunajske turistične pisarne Norberta Kettnerja je sicer mesto letos ob 150 milijonov evrov prihodkov.

 

 STA
Pexels

Sorodni članki

Back to top button