KulturaNovice

Predfestivalsko dogajanje 25. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru

V Mariboru so v počastitev svetovnega dneva knjige pripravili večdnevni literarni program, ki ga spremlja razglasitev nominirank in nominirancev nagrade Vasje Cerarja s področja prevajanja mladinske književnosti, ki bo prvič podeljena 13. junija 2022 na jubilejnem petindvajsetem festivalu Slovenski dnevi knjige v Mariboru.

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic, 23. april, bodo letos obeležili s predfestivalskimi dogodki in aktivnostmi, ki bodo potekali v tednu po velikonočnih praznikih od 19. do 23. aprila.

Program letošnje obeležitve svetovnega dneva knjige se pričenja z razglasitvijo nominirank in nominirancev nagrade Vasje Cerarja za najboljši prevod mladinske književnosti v slovenščino. Gre za povsem novo in edino tovrstno nagrado, ki jo je v letu 2021 ustanovilo Društvo slovenskih književnih prevajalcev in bo pod pokroviteljstvom MKC Maribor ter pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO prvič podeljena letos junija na slavnostni otvoritvi festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru.

V komisiji za nagrado, ki se imenuje po uglednem uredniku in vrhunskem prevajalcu mladinske književnost Vasji Cerarju in bo letos podeljena v kategoriji za prevodno slikanico, so sodelovale Mateja Seliškar Kenda (predsednica), Nada Grošelj in Julija Potrč Šavli.

Nominiranci za letošnjo nagrado Vasje Cerarja so:

  • Igor Saksida in Barbara Pregelj za prevod zbirke Federico García Lorca: 12 pesmi (založba Malinc, 2020)
  • Milan Dekleva za prevod slikanic v verzih Rachel Bright: Lev v srcu in Veveričji prepir (založba Morfemplus, 2018 in 2021)
  • Aleksandra Kocmut za prevod zbirke Dan Brown: Divja simfonija (založba Modrijan, 2021)

Prejemnika nagrade Vasje Cerarja za leto 2022 bodo razgladisi na otvoritvi dogodka 25. Slovenski dnevi knjige 13. junija 2022 v Mariboru.

MKC Maribor
MKC Maribor

Sorodni članki

Back to top button