Tehnologija

SpaceX v vesolje uspešno ponesel lutko

Plovilo podjetja SpaceX uspešno pristalo na ISS

Vesoljsko plovilo podjetja SpaceX je uspešno pristalo na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Plovilo je potovalo brez posadke, medtem ko naj bi takšno plovilo kasneje tja poneslo tudi astronavte.

Plovilo so v soboto, 2. marca, uspešno izstrelili malo pred 3. uro po lokalnem času s Kennedyjevega vesoljskega centra na rtu Cape Canaveral na obali ameriške zvezne države Florida. Enajst minut kasneje so nadzorniki SpaceX sporočili, da se je uspešno ločilo od rakete, zdaj pa je tudi že pristalo na ISS.

Strokovnjaki ameriške vesoljske agencije Nasa so pristanek plovila, ki je s seboj v vesolje poneslo lutko, poimenovano Ripley, spremljali v prenosu. Uspeh so v nadzorni sobi pospremili z navdušenjem in aplavzom, v podjetju SpaceX pa so v zapisu na Twitterju izpostavili, da gre za prvo komercialno plovilo, ki je namenjeno človeški posadki. Na Zemljo naj bi se vrnilo prihodnji petek.

Gre za priprave na v prihodnje načrtovane polete s posadko, ki jih SpaceX pripravlja v sodelovanju z Naso. S tem programom se želijo ZDA znebiti odvisnosti od Rusije pri potovanjih na ISS.

Potem ko je Nasa julija 2011 opustila svoj program, so njeni astronavti potovali na ISS z ruskimi raketami sojuz. Te so zaenkrat edine, ki so sposobne prevoza ljudi na ISS. Da bi pridobila še druge možnosti, je ameriška vesoljska agencija leta 2014 sklenila sodelovanje s podjetjema SpaceX in Boeing, da skupaj razvijajo polete s posadko. Boeing bo svojo kapsulo Starliner preizkusil predvidoma aprila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podjetje SpaceX izumitelja in lastnika tovarne električnih avtomobilov Tesla Elona Muska je lani opravilo uspešno izstrelitev rakete z avtomobilom in lutko, imenovano Starman.

 

 STA znanost
 splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button