Potovanje

Stroški mobilnih gostovanj na Balkanu bodo nižji

Popotniki pozor!

Dobra novica za tiste, ki letos poleti načrtujete potepanje po zahodnem Balkanu. Zakaj? S 1. julijem se bodo stroški mobilnih gostovanj v državah zahodnega Balkana znižali za 27 odstotkov, s 1. julijem 2021 pa bodo popolnoma odpravljeni.

Odpravi stroškov mobilnih gostovanj na Balkanu naj bi sledila odprava stroškov gostovanj tudi z državami, ki so članice EU.

Sporazum je pod pokroviteljstvom EU-ja podpisalo šest držav: BiH, Albanija, Kosovo, Severna Makedonija, Črna gora in Srbija. Stroški mobilnih gostovanj bo v večji meri mogoče pričakovati v Albaniji, saj ta država doslej ni bila članica sporazuma, ki so ga leta 2014 podpisale Srbija, Črna gora, Severna Makedonija in BiH.

V skladu s sporazumom, cena za minuto telefonskega pogovora brez davka ne bo dražja od 22,40 dinarja (19 centov), cena za SMS-sporočilo ne višja od sedmih dinarjev (šest centov), cena za en gigabajt prenosa podatkov pa ne višja od 21,40 dinarja (18 centov). Do zdaj so bile cene občutno višje, tudi do 2,5 evra na minuto za klic v regiji.

 

 mlad.si
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button