KulskoKulturaUncategorized

V kina prihaja Gorska mrzlica: ko strast postane obsedentost

V začetku novembra se selimo visoko v gore, kjer bo skupina plezalcev skušala osvojiti tri najnevarnejše alpske vrhove ter preizkušala sposobnost, vzdržljivost in zaupanje drug v drugega v drami z naslovom Gorska mrzlica.

Drama Gorska mrzlica na redni spored v kinematografe prihaja 3. novembra 2022.

Mladega angleškega alpinista njegov prijatelj zvabi v Alpe, da bi mu pomagal osvojiti »velike tri« vrhove – Matterhorn, Eiger in Mont Blanc. A kljub temu, da so plezalci med vzponom na prva dva vrhova priča smrtnim žrtvam, vztrajajo pri vzponu na zadnji vrh, a ne pričakujejo smrtonosne nevihte, ki se pripravlja na drugi strani gore.

Drama bo gledalce popeljala dobesedno na vrh nekaterih najnevarnejših vrhov sveta, hkrati pa pripovedovala vznemirljivo, a nežno zgodbo o ljubezni, izgubi in preživetju. Film združuje ganljivo človeško dramo z nekaterimi najbolj dih jemajočimi posnetki alpskega plezanja, kar jih je bilo kdaj ujetih na kamero in obljublja izkušnjo, ki si jo bodo gledalci zapomnili še leta.

Film je nastajal pet let, snemali so na vrhu gora

Julian Gilbey je svoj najnovejši celovečerec Gorska mrzlica snemal zadnjih pet let. Gre za epsko alpinistično pustolovščino, postavljeno v evropske Alpe. Veliko je snemal na severni steni Eigerja in na razvpito nevarnem Matterhornu na nadmorski višini nad 4.500 metrov, saj je bila režiserjeva absolutna prednostna naloga ta, da je ujel realnost.

Tudi sam se ukvarjal s plezanjem in alpinizmom od leta 2008. Tr leta kasneje ga je obisk Chamonixa v Franciji navdušil, da posname dramo Gorska mrzlica. »Bil sem navdušen nad razsežnostjo kraja in očaran nad planinsko in smučarsko kulturo, ki je pronicala iz vsake pečine. Mladi bi čez dan tvegali svoja življenja na najbolj drznih vzponih in smučarskih poteh zunaj smučarskih prog ter se vsak večer na polno zabavali. V Chamonixu sem se seznanil z žurerskim rokenrol stilom ekstremnega alpinizma. To je stran športa, ki je nismo veliko videli na velikih ali malih zaslonih. In odločil sem se, da jo prikažem.«

“Nobeni posebni učinki se ne morejo primerjati z realnostjo”

Ker je režiser sam osvojil vrhove Eiger, Matterhorn in Velikanov zob, je vedel, da ne bi bilo mogoče učinkovito poustvariti posnetkov v studiu, zato je želel čim več posnetkov narediti prav tam, na gori. »Na koncu smo snemali na severni steni Eigerja in Mont Blanca in mladi igralec Freddie Thorp je treniral z mano in povzpela sva se na razvpiti Matterhorn. Film smo snemali na vrhu na nadmorski višini 4478 metrov, nad oblaki, s kamero, v resničnosti. Težki pogoji snemanja so se obrestovali, saj se nobeni posebni učinki ne morejo primerjati s tem. Nič ni tako dobro kot prava stvar. Nič,« je še povedal.

»Snemanje na tako visoki višini ni nujno najlažji način snemanja, vendar rezultat veliko bolj odtehta. Snemanje filmov je težko. Snemanje filmov je pustolovščina. Kot mora biti. Najboljši rezultati gredo redko z roko v roki s preprostim pristopom. Gorska mrzlica je film, ki je nastajal 5 let in vabim vas, da se nam pridružite v tej pustolovščini,« še dodaja režiser.

 Karantanija Cinemas
 Karantanija Cinemas

Sorodni članki

Back to top button