Okolje

Iz japonskega dresnika inovativen papir

Interdisciplinarno društvo za razvoj trajnostnega oblikovanja Trajna javnosti te dni predstavlja papir, izdelan iz biomase invazivnih rastlin, zlasti japonskega dresnika. Ustvarjalci okoljsko ozaveščeni javnosti ne želijo ponuditi zgolj inovativnega izdelka, temveč vabijo k premisleku o uveljavljenem pogledu na tujerodne invazivne rastline.

Papir, poimenovan Notweed Paper, se po navedbah Trajne na svetovni zemljevid proizvajalcev papirja zapisuje kot “edina znamka, ki globalni okoljski problem množičnega razraščanja invazivk obrne v družbi in okolju prijazno rešitev”. Zavednim porabnikom ustvarjalci ponujajo unikaten papir in papirne izdelke, ki imajo pozitiven vpliv na okolje. S svojim načinom proizvodnje pa postajajo del krožne ekonomije, so navedli v sporočilu za javnost.

“Ker namesto dragocenih dreves za vhodno surovino uporabi lokalno nabrane invazivne rastline, Notweed Paper na prepih postavlja paradigmo sodobne papirne industrije, ki s stališča obremenitve okolja trenutno velja za izjemno problematično,” so poudarili.

Glavna sestavina biomase za proizvodnjo Notweed Paper papirja je sicer japonski dresnik, ki rad prerašča neoskrbovana območja. Tam ga poberejo in zbran material odnesejo v papirnico. Dresnik v proizvodnji papirja nadomesti delež lesne celuloze, ki jo v Slovenijo sicer izključno uvažamo. Pri proizvodnji papirja ne uporabljajo barvil, ponujajo pa ga v dveh gramaturah, 130 in 250 gramov.

Za idejo in razvojem Notweed Paper stoji Trajna – interdisciplinarno društvo za razvoj trajnostnega oblikovanja. Ustanovitelja tega sta Gaja Mežnarić Osole in Andrej Koruza. Poudarjata, da je namen Trajne spodbujati eksperimentiranje in ponovni razmislek o zmožnosti oblikovanja pri ustvarjanju trajnostnih projektov tako na lokalni kot na mednarodni ravni.

Trajno podpirata Center za nevladne organizacije Slovenije in Center za kreativnost v sodelovanju z ministrstvom za kulturo, ki sta omogočila finančna sredstva za razvoj znamke, so še dodali.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button