Delo

Zakaj se moraš prijaviti tudi na delovna mesta, ki se ti zdijo nedosegljiva?

Če te mika delovno mesto, ki se ti zdi prevelik zalogaj, vseeno poskusi in se nanj prijavi – morda se ti nasmehne sreča. Biti moraš samozavesten in se prijaviti tudi na delovna mesta, ki jih morda ne boš dobil. Preveri, zakaj.

Glede na letno poročilo korporacije Hewlett Packard se moški na delovna mesta praviloma prijavljajo v primerih, ko izpolnjujejo samo 60 % naštetih zahtevanih kvalifikacij. Ženskam pa v tovrstnih situacijah samozavesti obupno primanjkuje, saj želijo obkljukati povsem vse zahtevane točke želenih kompetenc in znanj.

Ta tipično ženski pristop prikazuje, kako se kljub izobrazbi, izkušnjam in dosežkom mnogi (seveda tudi moški) počutijo neprimerne za “predobra” delovna mesta. Osrednja lastnost sindroma prevaranta pa je to, da se posamezniki s tem, ko so premalo usposobljeni, bojijo, da z “lažnim izdajanjem” zavajajo oz. izvajajo skorajda goljufijo.

Služba, delovno mesto, iskanje dela, Hewlett Packard, dvomi
Velikokrat kar sami ocenimo, če smo za delovno mesto sploh primerni ali ne.

Nasprotno tovrstnih dognanjem pa se dvomi glede prijavljanja na delovna mesta porajajo, ker posamezniki menijo, da niso dovolj usposobljeni. Zato se na delovno mesto raje ne prijavijo, saj nočejo zapravljati svojega časa. Ni nujno sicer, da se zato podcenjuješ, a se ljudje za službo preprosto ne odločijo, ker mislijo, da zanjo na papirju niso primerni.

Kakršnikoli je že razlog – zakaj je vseeno vredno poskusiti?

Ne glede na to, kaj točno mislimo o svojih znanjih in sposobnostih, se moramo v vsakem procesu pridobivanja nove službe osredotočiti na paleto svojih znanj in izkušenj ter skozi njih jasno predstaviti, da posedujemo minimalne zahteve delodajalca. Velikokrat pozabimo, da ti kakršnekoli izkušnje pomagajo pri vseh prihodnjih delih – pa četudi se ti zdi, da dela med sabo sploh niso povezana.

Služba, delovno mesto, iskanje dela, Hewlett Packard, dvomi
Zavedati se moramo svojih prednosti in se naučiti, kako jih temeljito tudi predstaviti.

Dvomi in samokritika so vedno na mestu, a v zdravi meri

Četudi se ti npr. sošolci zdijo sposobnejši od tebe, si zapomni, da ima vsak izmed vas unikaten nabor znanj, sposobnosti in izkušenj. Vase tako dvomi samo v sklopu konstruktivnega razmišljanja o svojih prednostih in slabostih. Vprašaj se na primer, kaj še lahko izboljšam?

To seveda ne pomeni, da se s štiriletno srednjo šolo lahko prijaviš na delovno mesto zobozdravnika, a priložnosti nikakor ne zamudi zaradi pomanjkanja vere vase. Realno oceni svoje sposobnosti in kdaj poskusi tudi kaj sicer nepredstavljivega. Delaj na svoji samozavesti in se pred potencialnimi bodočimi delodajalci prikaži v dobri luči. Dober delavec je namreč blagoslov vsakega delodajalca – meja ambicioznosti pa je seveda nebo.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button