Izobraževanje

21. SEMPL – Z umetnim glasom je težko izzvati čustva

Tako pravi Emma Rodero, raziskovalka in profesorica na oddelku za komunikacijo na Univerzi Pompeu Fabra (Španija), ki se v okviru delovanja v laboratoriju Media Psychology Lab med drugim ukvarja z merjenjem psihofiziološkega odziva poslušalcev in analizira, kako lahko zvok in glas izboljšata raven pozornosti, spomina in razumevanja medijskih sporočil.

“Zanimivo je, kako malo pozornosti blagovne znamke namenijo glasu in zvokom. Zdi se, kot da so zvočni efekti popolnoma izginili, kar je velika škoda. Vse moje raziskave namreč kažejo, da imajo na potrošnike zelo velik vpliv,” pravi Emma Rodero, ki bo ena izmed ključnih govorcev 21. konference medijskih trendov SEMPL, ki bo 28. in 29. novembra potekala v portoroškem hotelu Bernardin.

Pomen ustreznih glasov in zvokov

Emma bo več kot tisoč tristotim udeležencem letošnje konference povedala, kako lahko ustrezni glasovi in zvoki povečajo pozornost potrošnika. Izpostavila bo katerim se izogniti ker povzročajo tesnobo, kar pride prav predvsem pri javnih nastopih. Kakšni zvoki povečujejo motivacijo in večji čustveni odziv, kako povečati priklic slišanega sporočila ter kaj je tisto, kar pri zvoku in glasu povečuje vključenost potrošnika v sporočilo. Udeleženci pa ne bodo izvedeli le izsledkov raziskav, pač pa tudi, kako potekajo. Zakaj je pomembno merjenje fizioloških odzivov posameznikov in kakšna je dodana vrednost meritvenega trikotnika zavestnega odziva posameznikov na glas in zvok.

21. SEMPL, Emma Rodero, Pomen ustreznih glasov in zvokov, SEMPL
Emma Rodero

Govorka se bo dotaknila tudi vse bolj priljubljene teme umetnih glasov: “Umetni glasovi so primerni za krajša sporočila. V primerjavi s človeškim jim manjka veliko elementov, ki vzbujajo čustva. Prav tako imajo zmeraj isti ritem, manjka jim tudi intonacija. Rezultati naše raziskave so jasni, ljudje  so čustvena bitja in zato imajo raje človeški glas,” trdi Roderova.

Zvok in glas pa nista pomembna samo v oglaševanju, ampak tudi v medijih. Emma Rodero bo pojasnila, kako lahko zaradi nezadostne kvalificiranosti kadra, ki se ukvarja s sinhronizacijo, televizijskim ali radijskim vodenjem in napovedovanjem prihaja do neprimerne in napačne uporabe glasu. Razložila bo, zakaj je pomemben trening vokalnih tehnik, kakšno vlogo in vpliv ima intonacija ter zakaj je naravni glas najboljša odlika govorca.

Vabljeni 28. in 29. novembra v Portorož, kjer boste imeli priložnost slišati številne globalno prepoznavne glasove, pa tudi zanimivih zvokov ne bo manjkalo. Hitre prijave za 21. SEMPL so na voljo za že 190 evrov.

Na 21. SEMPL bo eden izmed govorcev tudi Greg Satell, o čemer smo že poročali.

 

 SEMPL
 SEMPL

Sorodni članki

Back to top button