Zdravje

23. maja v Evropi letos prvič obeležujemo dan hormonov

Na pobudo Evropskega združenja endokrinologov danes, v ponedeljek, 23. maja, v Evropi prvič obeležujemo dan hormonov. Ti imajo ključno vlogo pri preprečevanju, zdravljenju in življenju z nekaterimi najpogostejšimi bolezenskimi stanji na svetu, je v sporočilu za javnost zapisalo Združenje endokrinologov Slovenije.

V sklopu 24. Evropskega endokrinološkega kongresa, ki bo od sobote do torka poteka v Milanu, bodo ob dnevu hormonov objavili Milansko deklaracijo o ključni vlogi hormonov za zdravje Evropejcev. Kot navaja Združenje endokrinologov Slovenije, jo je poleg njihovega združenja podprlo že več kot 50 nacionalnih in partnerskih endokrinoloških združenj.

Z deklaracijo želijo med drugim opozoriti na pomembnost hormonov za življenje. Na razvoj nekaterih pogostejših bolezni ob njihovem neravnovesju in na njihovo preprečevanje, na povezavo hormonov z več kot 440 redkimi boleznimi ter na ključno vlogo optimalnega delovanja endokrinega sistema.

Ob tem v luči izboljšanja zdravja vseh Evropejcev v deklaraciji med drugim pozivajo evropske vlade k spodbujanju zdravega življenjskega sloga, k usklajenemu in učinkovitemu boju proti raku, enakopravni obravnavi bolnikov z redkimi boleznimi ter h krepitvi raziskav in podpori strokovnim združenjem na tem področju, so zapisali v sporočilu za javnost.

V Združenju endokrinologov Slovenije so napovedali tudi sedmi Slovenski endokrinološki kongres z mednarodno udeležbo, ki bo potekal med 20. in 22. oktobrom na Bledu.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button