Kultura

25. Slovenski dnevi knjige so se pričeli s podelitvijo nagrade Milanu Deklevi

Med 13. in 18. junijem bo na večih lokacijah po Mariboru potekal 25. jubilejni literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru. Mladinski kulturni center Maribor je ob jubilejni izvedbi pripravil bogat večdnevni literarni program s knjižnim sejmom na Grajskem trgu in več kot petdesetimi dogodki, ki bodo potekali na različnih prizoriščih v Mariboru in bližnji okolici.

S slavnostno otvoritvijo se je včeraj, ob 12. uri pred Univerzitetno knjižnico Maribor tudi uradno pričel 25. literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru. V sklopu dogodka, na katerem so navzoče nagovorili ravnateljica UKM mag. Dunja Legat, direktorica MKC Maribor Marja Guček, podžupanja MoM Alenka Iskra, predsednica Društva slovenskih književnih prevajalcev Tanja Petrič in programska koordinatorica festivala Petra Kolmančič, je bil slavnostno razkrit tudi prejemnik nagrade Vasje Cerarja. Za prevod slikanic v verzih Rachel Bright: Lev v srcu in Veveričji prepir prejel pesnik, pripovednik, dramatik in esejist Milan Dekleva.

Otvoritev predstavlja uvodno dejanje v šestdnevno festivalsko dogajanje, ki bo v mestno jedro in številne druge lokacije prineslo zvrhano mero literarnih aktivnosti. V središču programskih vsebin je tokrat uporništvo v sodobni slovenski  literaturi.

Spraševali se bomo, kakšna je moč literarne besede

slovenski dnevi knjige v mariboru

Zanimalo nas bo, kako se sodobna slovenska literatura odziva na družbeni vsakdanjik, obudili bomo spomin na bogato izročilo slovenskega pesništva upora, izpostavili bomo moč pesniške besede v času epidemije, ko se je narod soočal z občutki prizadetosti, ogroženosti, razklanosti; spomnili bomo na drzne knjižne junake in junakinje, ki so s svojim nekonvencionalnim razmišljanjem in subverzivnimi idejami premikali meje miselnega in dejanskega sveta ter preobrazili marsikaterega posameznika – bralca ali bralko.

Z izbrano temo želijo dnevi knjige odpreti razpravo o potencialni uporni moči literarne besede tukaj in zdaj ter o njenem trajnostnem učinku v nasprotju s hipnim učinkom izjav na družbenih omrežjih. Z literarnimi ustvarjalkami in ustvarjalci bo govora o drznih identitetah njihovih knjižnih junakov in junakinj ter o drugih pojavnih oblikah upora v književnih delih.

Program festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru

Program festivala sestavljajo knjižni sejem s spremljevalnim programom na odprtem odru na Grajskem trgu, dopoldanski program za otroke ter kurirani večerni literarni dogodki, povezani z letošnjo osrednjo temo.

Ob knjižnem sejmu se bo v šestih dneh zvrstilo več kot petdeset dogodkov: literarni nastopi, branja, predstavitve knjig, razprave, pogovori, knjižne razstave in ulični performansi, na njih pa se bo mogoče v živo srečati z literarnimi ustvarjalkami in ustvarjalci ter ostalimi akterji, ki sodelujejo v procesu nastajanja knjig: ilustratorji, uredniki, prevajalci in založniki – v spremljevalnem programu knjižnega sejma in na ostalih dogodkih se bo zvrstilo več kot dvesto nastopajočih!

Pripravljajo tudi bogat večerni program z izbranimi domačimi in tujimi književnimi gosti in gostjami, na katerem bodo pesmi in odlomke iz svojega opusa in aktualnih del na temo upora z nami delili uveljavljeni literarni ustvarjalci in ustvarjalke. Večerni program bo potekal v Letnem avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor v Poletnem KGB-ju.

Pester in bogat literarni program bo potekal tudi v partnerskih mestih po Sloveniji. Celoten program si lahko podrobneje ogledate na spletnem mestu https://mkc.si/sdkvmb-program.

MKC Maribor
MKC Maribor / Boštjan Lah

 

Sorodni članki

Back to top button