Šport

6 razlogov za nočno MTB kolesarsko turo

Ura se je premaknila, dnevi so postali nevzdržno kratki in družabna omrežja trpijo za kroničnim pomanjkanjem sveže kolesarske akcije. Pa je temu res tako?

Alan Milway — trener v ekipi Atherton Racing — pravi, da pomanjkanje dnevne svetlobe ni izgovor za izogibanje popoldanski kolesarski turi.

Čakanje na vikend je mukotrpno

Večina od nas pozimi od zore do mraka bodisi dela, bodisi izpolnjuje druge “pomembne”, vsakodnevne obveznosti. Ko pridemo domov, je težko najti motivacijo, da se odpravimo v hladen, vlažen, blaten in črn gozd. A popestritev z vsaj eno večerno kolesarsko turo bo delovni teden bistveno “skrajšala”, za nameček pa bomo s takšno rutino lažje ohranjali nivo fizične pripravljenosti oziroma kondicijo.

Noč prinaša nove izzive

“Lokalni traili”, oziroma domače stezice, ki smo jih “drgnili”, že vso sezono, počasi izgubljajo svoj šarm in hrepenimo po nečem novem? Poskusimo ponoči! Ista steza v temi predstavlja serijo popolnoma novih izzivov. Četudi poznamo vsak kamen na trailu, se nam bo ponoči zdelo, da furamo v popolno neznanem svetu. Bonus ugodnost nočnega kolesarjenja: skrb za gnečo na stezi odpade.

Občutek hitrost

Ponoči se naše vidno polje omeji na relativno ozek snop svetlobe, ki jo oddaja naša svetilka. Ovinki, prepreke in objekti v naše vidno polje prihajajo in odhajajo z navidezno veliko hitrostjo. Posledično nam za občutenje poživljajočega občutka furanja pri veliki hitrosti ni potrebno brezglavo varčevati z zavorami.

Ohranjanje kondicije za novo sezono

Odsotnost popoldanskih “after work”, se ne pozna le na “mentalnem”, zdravju, temveč tudi na fizični pripravljenosti. Četudi si srčni utrip marljivo dvigujemo z uporabo sobnega kolesa ali na spinningu, bomo tekom hladnega dela leta izgubili občutek za furanje, na katerem smo delali vso prejšnjo sezono. Če nam v svoj zimski urnik uspe stisniti občasno nočno kolesarsko turo, bomo novo sezono začeli na veliko višjem nivoju kot sicer.

Dobra priprava = dobra tura

Nočno furanje zahteva malce več priprave kot smo je vajeni poleti. Poleg dobre opreme (dobre kolesarske hlače, izolirana vetrovka in prava svetilka delajo čudeže), velja pozimi/ponoči s seboj vzeti tudi kakšen € za pranje kolesa v avtopralnici, saj bo naša “zverina”, po uporabi zelo verjetno zelo umazana. Če imamo tlačni čistilec na voljo doma, ga pripravimo še preden se podamo v gozd, saj se bomo iz slednjega vrnili zelo umazani.

Nočni gozd je idealno okolje za e-kolesa

Glede na to, da nam zvečer ne preostane več veliko časa za furanje, si ga lahko lep del prihranimo z uporabo e-kolesa. Običajno mukotrpni vzponi po strmih, blatnih poteh lahko s pomočjo elektrike postanejo zabavni izzivi za ravnotežje. Poleg tega noč predstavlja odličen čas za uporabo e-kolesa za vse, ki se pomoči elektrike zaradi tega ali onega razloga podnevi sramujemo.

 

 Red Bull
Hadrien Picard/Red Bull Content Pool

Sorodni članki

Back to top button