Šport

Nepredvidljiva bela karavana

Portret študenta: Žan Grošelj.

Poln razmah smučarske sezone nama je onemogočil uskladitev urnikov, zato sva se namesto na kavi dobila kar na Skypu. Po vzpostavitvi povezave spoznam vrhunskega športnika in študenta. Žan Grošelj je na svoji poti preskočil že marsikatero oviro, zaveda pa se, da lahko z vztrajnostjo in trdim delom doseže tudi svoje najvišje zastavljene cilje.

 

Iz plenic na smučke

25-letnega Domžalčana so prvič postavili na smuči, ko je imel zgolj dve leti. Ljubezen na prvi spust je obrodila sadove in s štirimi leti je pričel s treningi. Pobudo za obisk belih strmin so dali njegovi starši; mama je namreč nekoč smučala za reprezentanco, medtem ko je bil oče nekaj časa smučarski trener.

Žanov talent ga je iz alpske šole v Domžalah vodil v Ljubljano: iz kluba Novinar je nato prestopil v klub Olimpija, v katerem trenira že približno osem let. Ob vseh treningih in naporih pa ni pozabil na šolo, pri čemer pa se je večkrat moral soočiti tudi z nerazumevanjem nekaterih učiteljev.

»Kakorkoli, vsak razred in letnik v srednji šoli sem naredil v treh mesecih – marec, april, maj – po koncu sezone, saj sem le takrat imel čas za učenje in pisanje testov oziroma opravljanje izpitov.« Kljub rednim treningom, napornemu urniku in omejenemu času pa je dobro zaključil osnovno- in srednješolsko izobrazbo in se vpisal na športni menedžment na Fakulteto za organizacijske vede v Kranju, ki spada pod Univerzo v Mariboru.

 

Posluh za športnike

Omenjeni študijski program je bil ustanovljen lansko leto s pomočjo Olimpijskega komiteja Slovenije in tako omogoča športnikom, kot je Žan, da lahko normalno doštudirajo. Sam je bil namreč pretekli dve zimi zaradi treningov in tekmovanj odsoten, zato študija, na katerem preverjajo prisotnost, ne bi mogel zaključiti. Tako mu je ta študij pisan na kožo, saj predavanja potekajo normalno, a brez obvezne prisotnosti, gradivo pa je na voljo v spletni učilnici, zato se lahko študentje na izpit pripravijo sami. Poleg rednih rokov se lahko za datum izpita dogovori tudi z vsakim profesorjem posebej. »Zavedam se, da športna kariera ne bo večna, zato se želim pripraviti na tisto, kar bo sledilo,« pove iskreno.

 

Poleti po zimo na južno poloblo

Žan ima tudi svojo nutricionistko, ki skrbi predvsem za njegovo regeneracijo.

Poletje je čas, ko večina ljudi uživa v poležavanju na plaži, Žan pa se v tem času s svojimi sotekmovalci začne pripravljati na novo sezono. Kondicijski treningi so že takrat na sporedu kar dvakrat na dan, na začetku julija pa se z ekipo odpravi na ledenike v Švico ali kam drugam v Evropi, kjer lahko začne s pripravami na snegu.

Celoten avgust nato preživi v Argentini, kjer je zaradi južne poloble v času našega poletja zima. V najbolj južnem mestu na svetu, Ushuaia, so namreč odlični pogoji za smučanje: sneg je podoben tistemu, ki v zimskih mesecih zapade v Evropi, smučišče pa se nahaja na nadmorski višini 200 metrov, kar omogoča še kakovostnejše treninge.

Preteklo leto mu je na pomoč s financiranjem priskočila tudi Univerza v Mariboru, ki je pokrila stroške potovanja v Argentino, medtem ko si je drugo moral pokriti sam. Gre za izjemno drag šport: »Letošnjo sezono si bom moral skoraj v celoti kriti sam.« Ker je še vedno študent, po mojem vprašljivem pogledu pojasni, da dober delež pokrijejo njegovi sponzorji, za ostanek pa poskrbijo starši.

 

Ekipa enega

Za uspeh je pomembna tudi smučarjeva ekipa: Žanova sestavlja tri tekmovalce in tri trenerje. Kondicijskega trenerja v ekipi ni, saj si ga v njegovem klubu zaradi svojevrstnosti trenažnega procesa in posamezniku ustreznega načina dela vsak zagotovi sam. Na voljo z masažami in terapijami jim je tudi fizioterapevt, ki skrbi za njihovo dobro počutje in zdravstveno stanje.

Že več kot pet let pa sodeluje tudi s športnimi psihologi, saj je izjemnega pomena tudi psihološka priprava. V ekipi je še serviser za smuči, vendar Žan z njim ne sodeluje, saj se bolje počuti na smučeh druge znamke.

 

Nemogoče je mogoče

Kljub številnim smučarskim disciplinam pa moj sogovorec tekmuje le v tehničnih disciplinah – predvsem v slalomu in veleslalomu. Občasno odpelje tudi kakšen super G, medtem ko smuka skoraj nikoli, saj v Sloveniji ni dobrih pogojev zanj in tako moraš na treninge v tujino. »Včasih je bilo tako, da si lahko treniral vse discipline in v njih tudi uspel. Danes se moraš resnično posvetiti eni disciplini, dve sta že kar veliko.«

Vprašam ga o poškodbah in za zadnjo se skriva izjemna zgodba o njegovem odločnem duhu in vztrajnosti. Pred meseci si je na nedeljski tekmi zlomil palec na roki. Ker zlom ni bil preproste narave, se je v torek znašel na operacijski mizi in jo zapustil s šestimi vijaki in ploščico v roki. A se je komaj pet dni kasneje pojavil na štartu svetovnega prvenstva v St. Moritzu.

Nastop so mu vsi odsvetovali, vendar mu njegova zagnanost ni dala miru. Ravno pred poškodbo se je namreč uvrstil na svetovno prvenstvo, ki se odvija le na vsaki dve leti, in ker se tja ni lahko uvrstiti, je priložnost »moral izkoristiti«. Četudi je nato odstopil že v prvem teku, je do tedaj smučal izvrstno, zato zadovoljno pove: »Ne nastopi vsak na svetovnem prvenstvu.«

 

Z dobrimi rezultati do boljše številke

Pri smučanju klubi tekmovalcev ne igrajo velike vloge, pomagajo jim le do vpoklica v reprezentanco.

Med sezono imajo smučarji približno dve tekmi na teden. Vključno z vsemi potovanji najdejo čas za treninge kondicije in smučanja. Na njih si pred tekmo vedno želijo ustvariti približno takšne pogoje, kakršni bodo potem na tekmi. Problem je, da je na vseh tekmah, ki so na vrhunskem nivoju, proga polita z vodo. Žan pravi, da je to tako, »kot da bi smučal po ledu«. Podobne pogoje zato iščejo v tujini, saj jim to nudi najboljšo pripravo in adaptacijo na podlago, ki jih čaka na tekmovanju.

Domžalčan si v letošnji sezoni želi, da bi se vsaj enkrat uvrstil med dobitnike točk v svetovnem pokalu, torej med 30 najboljših smučarjev sveta. Pravi, da je z njegovo trenutno številko to precej težko, zato se osredotoča predvsem na evropski pokal. Z dobrimi predstavami si lahko izboljša številko, ki ga lahko nato vodi med dobitnike točk v svetovnem pokalu. Žan ima možnost, da štarta prav na vseh evropskih pokalih, medtem ko se mora za nastop na svetovnem pokalu prej kvalificirati. In konkurenca na evropskih pokalih ni skoraj nič slabša.

 

Prihodnost je svetla

Slovenski smučar si upa napovedati, da bo tudi v tej smučarski sezoni med moško konkurenco kraljeval Marcel Hirscher. Tehnično, fizično in psihično je vrhunsko pripravljen in na svojem prestolu kraljuje že zaporednih sedem let. Žan tako pove, da se s sotekmovalci lahko le čudijo njegovim neprestanim vrhunskim rezultatom in da je prepričan, da še ena dodatna sezona na vrhu za Hirscherja ne bo težava.

Ob pomisleku na žensko konkurenco napoved ni tako preprosta, vendar nas vse lahko veseli, da se na bele strmine po hudi poškodbi vrača Ilka Štuhec. Moj sogovorec meni, da je imela dovolj časa, da je poškodbo kolena dobro sanirala: »V pripravljalnem obdobju je že normalno trenirala, in ker je res vrhunska smučarka, se lahko vrne na isto mesto, kjer je bila pred poškodbo.« In prav po najinem pogovoru se je na tretji tekmi nove sezone v smuku zavihtela na najvišjo stopničko.

Dokler bo Žan zdrav, dosegal dobre rezultate in v smučanju videl smisel, bo zagotovo ostal v tekmovalnem športu. Za prihodnji razvoj športne kariere pa ima drugačne načrte kot številni drugi uspešni športniki, ki nato postanejo trenerji. Želi si odpreti svoje podjetje, a kakšno, še ni popolnoma prepričan. Vsekakor pa ima še dovolj časa, da razmisli in si pridobi znanje, ki je potrebno, da mu bo to tudi uspelo.

 

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNika BLAGNE
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Mark PRALICA

Sorodni članki

Back to top button