Kultura

Ali govoriš emojščino?

Najboljši prevod pesmi iz simbolnega jezika emoji v slovenščino je …

Festival 22. Slovenski dnevi knjige v Mariboru in MKC Maribor razpisujejo 4. nagradni literarni natečaj »Ali govoriš emojščino?« za najboljši prevod pesmi iz simbolnega jezika emoji v slovenščino.

Izbor najbolj drznih in inovativnih prevodov bo objavljen na spletni strani in Facebook straneh MKC Maribor. Poslane prevode bo ocenjevala tričlanska žirija, ki jo sestavljajo sodelavke literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, Miša Gams, Petra Kolmančič in Kristina Prah. Nagrada za najboljši prevod je honorar v višini 100 evrov v bruto znesku.

Emotikoni so digitalni piktogrami, ki predstavljajo vsakdanje predmete ali pojme. Izvirno je beseda emoji japonska skovanka med »e« (絵, slika) in »moji« (文字, simbol). Danes so emotikoni postali pomembni v vsakdanji pisni komunikaciji in najdemo jih vsepovsod. Posamezen simbol izraža določen pomen, ki si ga včasih lahko razlagamo po svoje, z združevanjem različnih simbolov pa lahko izrazimo tudi bolj zapletene misli.

Izbor najbolj drznih in inovativnih prevodov bo objavljen na spletni strani in Facebook straneh MKC Maribor.

Maja Lamovšek, zmagovalka natečaja iz leta 2018, je za Dostop.si povedala: »Vsem zainteresiram in tudi tistim malo manj priporočam, da se prijavite na aktualen razpis, ki predstavlja prav poseben in zanimiv izziv. Ko sem lansko leto prvič videla razpis, sem se kar takoj lotila dela in postala prevajalka emojščine iz njihovih določenih emotikonov. Prav neverjetno je, kako lahko 9 različnih piktogramov za vsakega posameznika predstavljajo popolnoma drugačen pomen. Priporočam, da simbolni jezik poskusite razvozlati tako, da ga povezujete z različnimi asociacijami in jih nato skupaj povežete v končno celoto. Na začetku mogoče res izgleda nekoliko zapleteno, vendar pri emojščini domišljija ne pozna meja. Pri emojščini ni napačnega prevoda – lahko jo prevedeš v srhljivko, športno napoved, ljubezensko pesem, hvalnico ali politično misel. Izrazi del sebe ter svoje bogato razmišljanje v podanih emotikonih in zmaga ti tako zagotovo ne uide.«

Če ti pa zgoraj napisano poda še v kratkem povzetku z emotikoni pa bi izgledalo nekako tako …

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / MKC Maribor
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660 MKC Maribor

Sorodni članki

Back to top button